Den tidligere Brøndby-træner, Auri Skarbalius, har igen overtaget tøjlerne efter Thomas Franks pinlige Brøndby-sortié. Han står overfor en svær opgave, hvor spillerne skal holdes til ilden for at opnå ambitionen om en plads i top-3. Auris kommende afløser har til opgave at videreføre det fundament, som Frank har opbygget. Men hvem skal denne nye træner være?
Efter et par relativt rolige år på den købehavnske Vestegen, er alt igen tilbage ved det gamle i Brøndby: Kaos, uro og skandaler martrer igen den hårdt prøvede fodboldklub. De scener som har udspillet sig i de seneste uger, har blandt Brøndby-tilhængere, frembragt minder om tidligere, uroligere tider i klubben. Blandt andet ledes tankerne hen på Michael Laudrups uværdige exit fra cheftræner-posten, Brøndby-fansnes årlange krav til tidligere administrerende direktør og bestyrelsesformand, Per Bjerregaard, om at forlade klubben, Kasi-Jespers ambitiøse men fejlslagne millioninvestering, Kent Nielsen fyring efter et svigende hjemmebanenederlag til HB Køge – og sidst, men ikke mindst, den forfærdelige sæson 2012/13, hvor et elendigt spillende og præsterende Brøndby-hold under ledelse af den nu genansatte træner, Auri Skarbalius, kun med nød og næppe undgik en truende nedrykning fra landets bedste række. Derudover var det også i den sæson, at Brøndby kun var en ekstraordinær aktieemmision fra at gå konkurs. Samtidig med dette måtte man i den sæson også døje med ekstraordinært mange tilskueruroligheder, hvilket bl.a. medførte en straf på to hjemmekampe uden publikum. Ydermere har Brøndby også gennem de seneste mange år været storforbrugere af administrerende direktører, sportsdirektører og bestyrelsesmedlemmer.
Franks eftermæle og Jan Bechs hovedpine
Altså, har Brøndby IF igennem de sidste år været gennem mangt og meget indtil, at man i sommeren 13′ ansatte Thomas Frank som klubbens nye cheftræner. Selvom der under Franks tid på posten også har været godt gang i svingdøren i truppen og på ledelsesgangen, er det tydeligt at den nu afgående træner har været garant for en positiv progression og kontinuitet – både i spillet på banen og i forhold til kulturen i klubben. Selvom de fleste Brøndby-fans nok havde håbet på, at udviklingen havde foregået lidt hurtigere, er det stadig svært at komme uden om, at Thomas Frank i de to seneste sæsoner har fået opbygget et relativt stabilt fodbold-hold, som ikke har lukket mange mål ind, og som har vundet mange kampe. Godt nok har det offensive koncept været svært at få øje på i indeværende sæson, men ikke desto mindre ser det ud som om, at han havde en fair chance for at opnå klubbens officielle målsætning om mindst en 3-plads, hvilket han også opnåede sidste år. At Frank også fremstod som en god og sympatisk ambassadør for klubbens nye profil, har også været vigtig for den opbakning han trods alt har haft blandt store dele af folk i og omkring klubben.
Bl.a. derfor har hele den såkaldte ‘Oscar-gate’, som kort fortalt handler om at bestyrelsesformand, Jan Bech Andersen, under pseudonymet ‘Oscar’ har kritiseret Thomas Frank og hans trænerpræstationer i meget kontante vendinger på et online fan-fora, været meget belastende for både klubben og Thomas Frank selv.
Den pinlige affære som naturligt nok ebbede i Thomas Franks og hans assistent Claus Nørgaards afgang, (for Nørgaards vedkommende dog først til sommer) har kastet Brøndby et godt stykke tilbage i deres storstilede genoprejsnings-projekt. Blandt andet skal Brøndby-ledelsen nu i gang med at genetablere den hårdt prøvede tillid mellem Jan Bech Andersen og Brøndbys fans. Dette kan vise sig som en meget svær opgave, eftersom at det svigt han har lavet, er så åbenlyst illoyalt og usympatisk. Sagen er et udtryk for, at Brøndby stadigvæk er en usund klub, som åbenbart stadigvæk ledes af relativt inkompetente mennesker.
Desværre for Brøndby-fansene kan de dog alligevel stadig ikke tillade sig at være rigtig sure over, at Jan Bech Andersen ikke har valgt at forlade klubben. Jen Bech Andersen sidder nemlig på majoriteten af pengene i klubben, som i forvejen døjer med store økonomiske problemer. Det gamle mundheld ‘money talks’ synes sjældent relevant i denne sammenhæng. Dog har fanorganisationen Brøndby Supporters Trust, som har en plads i bestyrelsen, valgt at udtrykke mistillid til Jan Bech Andersen som formand for bestyrelsen. Hvordan den sag udvikler sig bliver spændende at følge med i. Sikkert er det i hvert fald, at Jan Bech Andersen i den næste fremtid vil optræde meget ydmygt i medierne, samtidig med at han glæder sig til at præsentere en ny chef-træner, som, blandt Brøndbys fans, kan skabe håb og tro på en lysere Brøndby-fremtid. Hvem den træner kan blive, kommer vi ind på senere. Først lidt om den nuværende.
Auris udfordringer
Brøndbys midlertidige chef-træner er en gammel kending. Auri Skarbalius er både tidligere spiller og træner i klubben. Sidst han havde ansvaret for holdet, var de tæt på at rykke ned – dog var den daværende trup også mere eller mindre derefter. Det nuværende spillermateriale er markant bedre, og det hold han overtager har en rimeligt solid organisation og et par fine individualister, som kan afgøre fodboldkampe. Derfor har Auri en udmærket chance for at indfri klubbens egne ambitioner om en 3-plads. Faktisk er Auri måske slet ikke så slem en overgangsfigur, som mange iagttagere har dømt ham til at være? Auri er nemlig en engageret og passioneret træner, som er god til at holde en trup til ilden, hvilket kan være belejligt i en halvsæson, hvor hele projekt ‘Genoprejsning af Brøndby’ er sat lidt på stand-by, indtil næste sæson, hvor spillerne får en frisk start med en ny og permanent træner. En indikator for Auris fodbold-filosofi er fint illustreret i hans nyindførte regel i truppen, om at man skal spille med benskinner til træning. Auris idéer er nemlig i høj grad baseret på vildskab, fight og mandsmod. Faktisk virker det lidt som om, at det er nogle kvaliteter som Brøndby nogle gange har manglet under Thomas Frank. Hvis Auri lykkedes med at få opbakning i truppen omkring hans nye idéer, kan det snildt blive en succes – men hvis han ikke får den nødvendige opbakning blandt de bærende spillere i truppen, kan han få det svært. Det der her taler til Auris fordel er, at han er tidligere Brøndby-holdkammerat med både Agger, Kahlenberg og Elmander. Sidstnævnte har endda under Auri fået et uventet comeback i start 11’eren, hvor han med meget succes mod Randers FC, og knap så meget mod Esbjerg, bidrog med fight, lederskab, løb og initiativ. At Auri vælger at bruge Elmander, er måske ikke så dumt, eftersom at han fylder meget i truppen, hvilket betyder, at han er god mand at have på ’sin side’. Generelt er et træner-skifte jo altid fint for de spillere, som ikke spiller hver weekend.
Agger derimod kan man være mere nervøs for. Det er ikke sikkert, at han gider al den uro som klubben er omgæret af fortiden. At han udtaler sig negativt om Brøndby Stadions græstæppe og at han endnu ikke har meldt klart ud om sin fremtid, er heller ikke et godt tegn for dem, som håber på en Agger-forlængelse. Måske Agger spekulerer i et sidste udlandseventyr, som kan gavne ham og hans familie økonomisk MANGE år ude i fremtiden. Hvis Agger vælger at forlade klubben til sommer, vil det selvfølgelig være et tab for klubben – både på og uden for banen.
Den kommende træner
Når Brøndby til sommer får en ny chef-træner, er det helt sikkert, at der venter ham en kæmpe udfordring. Selvom jobbet er et af det mest attraktive i dansk fodbold, er det også uden tvivl en af de mest udsatte i branchen – spørg bare René Meulensteen, Tom Køhlert, Kent Nielsen, Henrik Jensen, Auri Skarbalius og Thomas Frank ‘himself’.
En kommende Brøndby-træner kommer dog ikke til at starte så meget fra scratch, som Thomas Frank gjorde. Dette kan selvfølgelig afhænge af sommerens transfervindue, men lige nu ser det ud som om, at Riza Durmisi og Daniel Agger er de eneste fra start 11’eren, som er i overhængende fare for at forlade klubben til sommer.
At man har en relativ fast grundstamme, kommer til at være et fast vilkår for en kommende cheftræner. Man kommer ikke til ansætte en træner-profil, som har tænkt sig at rekonstruere holdet fuldstændig. Tværtimod kommer en fremtidig træner til at skulle bygge videre på det fundament og den kontinuitet, som der er blevet skabt over de seneste år. Dog kunne Brøndby-fansene dog stadig håbe på et par forstærkninger i midterforsvaret og på fløj-positionerne, som lige fortiden ikke præsenterer sig selv som værende særligt bæredygtige. Altså, står Troels Bech, som lige pludselig er blevet den klart vigtigste mand i Brøndby, nu overfor en kæmpe udfordring; han skal nemlig finde den rigtige kandidat til jobbet. Her er Sambabold.dk’s liste over de mulige kandidater til jobbet:
Favoritterne:
Lars Olsen: Det sikre valg og mest sandsynlige valg. Den nuværende færøske landstræner og tidligere OB-og Randers FC træner Lars Olsen, har vist, at han kan skabe en seriøs mesterskabsudfordrer til FCK. Derudover er han pragmatisk, rutineret, kompetent og taktisk stærk. At han ligesom de forhenværende Brøndby-trænere Auri Skarbalius, Henrik Jensen, Kent Nielsen og Michael Laudrup er tidligere spiller og profil i klubben vil dog ikke være en ubetinget fordel.
Morten Wieghorst: Efter et par gode sæsoner i FC Nordsjælland, og senere som træner for U21-Landsholdet, blev Morten Wieghorst i 2013 ansat som assisterende træner for Michael Laudrup i Swansea. Herefter blev han headhuntet til AGF, som den frelser der skulle genopbygge det resignerede storhold. Det lykkedes til dels i form af en oprykning efterfulgt af overlevelse i Superligaen. I vinters blev han dog udskiftet med Glen Ridersholm, som følge af uenighed med ledelsen og skuffende resultater. Wieghorst er måske lidt for meget den samme type som Thomas Frank. Han er nemlig også meget ideologisk i forhold til koncept og spilsystem, som helst skal være meget possesion-orienteret. Dog er han helt klart stadig en af Danmarks største træner-talenter. Ydermere taler det til Wieghorsts fordel, at han var og er en meget populær figur blandt fansene.
Outsiderne:
Dag-Eilev Fagermo: Et andet bud på en eventuelt kommende Brøndby-træner kunne være nordmanden Dag-Eilev Fagermo, som i skrivende stund er træner i den norske klub Odd-Greenland. Ifølge den norske avis ‘Telemarksavisa’, forhørte Brøndby-ledelsen sig allerede sidste år sig om muligheden for at købe Fagermo, som i de norske medier bliver beskrevet som en dygtig træner, der har leveret fine resultater med et begrænset materiale.
Jakob Michelsen: Den nuværende SønderjydskE og tidligere Hobro- og Skive-træner har i indeværende sæson vist sig som en glimrende taktiker, som med begrænsede midler har udviklet et hold som har præsteret langt over forventningerne. Han bliver blandt danske sportsjournalister kaldt ‘Mini-Mourinho’, som følge af hans pragmatiske spillestil og taktiske snilde. Dog har han endnu ikke bevist sig selv i en storklub, hvilket betyder at Brøndby kan tvivle på, om han kan klare modgang i så opmærksomhedsskabende en klub som Brøndby.
Erik Hamrén: Den tidligere AAB-mestertræner har kontraktudløb med det svenske landshold umiddelbart efter sommerens EM-slutrunde, hvilket betyder at han vil kunne stå til rådighed for Brøndby i den kommende efterårssæson. Ville på baggrund af sin tidligere succes i Superligaen med AAB, og som følge af sin rutine og dygtighed, være et godt bud for Brøndby. Dog kan man være mere usikker på Hamréns lyst til at blive træner i den tumultariske Vestegnsklub.
De usandsynlige:
John Terry: Selvom der over flere omgange har floreret rygter om, at den engelske superstjerne skulle være på vej til Brøndby – først som spiller, og siden som træner, virker det temmelig usandsynligt, at han, på trods af sit nære venskab med Jan Bech Andersen, skulle være en seriøs kandidat til posten som ny cheftræner. Hans ikke-eksisterende trænererfaring og hans manglende kendskab til dansk fodbold og Brøndby som klub, taler bestemt ikke til hans fordel. Derudover er han højst sandsynligt også for dyr til Brøndby.
Morten Olsen og Michael Laudrup: Begge tidligere trænere og spillere i klubben. Dog kan de to koryfæer næppe lokkes tilbage til dansk fodbold, grundet det relativt lave spillemæssige niveau, den begrænsede økonomi og den store medieopmærksomhed.