Analyse: Har du styr på Europas driblekonger?

Analyse: Har du styr på Europas driblekonger?

1595
0
DEL

Vi elsker dem alle; de magiske driblinger. Når Arjen Robben farer ned af sidelinjen i sit raid for at komme mod modstanderens mål i hæsblæsende fart. Eller når Lionel Messi skærer ind i banen i en voldsom acceleration med bolden klinet til fødderne.  Når Eden Hazard flyver forbi sin modstander i en enkel, elegant dribling, der flår forsvaret ud af formation.

Vi ser ofte driblingerne udført med nænsom perfektion, ligesom vi ser horrible forsøg fejle. Hvorom alting er, elsker langt de fleste fodboldseere, når de største driblere får lov til at folde sig ud. Men hvor kan man med fordel se hen for at finde dette nærmest utopiske Paradis med de fleste driblinger? I hvilken af de store ligaer bliver der oftest driblet i hver kamp? Hvilket hold har de bedste af slagsen? Hvilken spiller skal bare følges, hvis man elsker sambadriblingerne?
Alt dette vil vi se nærmere på i denne artikel om driblinger i Europa.

Munich's Arjen Robben, right, and Wolfsburgs Vieirinha challenge for the ball during the German first division Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, Friday, Jan. 30,2015. (AP photo/dpa/ Carmen Jaspersen)

Med lidt hjælp fra statistikerne på Whoscored.com og Excel kan vi bringe de ellers fantastiske driblinger ned i noget så monotont og jordbundent som tal. Dette kan dog hjælpe os i vores søgen efter svar på de ovenstående spørgsmål. Dette betyder dog også, at vi må tage nogle forbehold. Vi vil udelukkende se på, hvor ofte der bliver driblet per kamp og ignorere variabler, som hvor på banen driblingerne er foretaget, hvor dybt modstandere står i diverse ligaer, hvor store kvaliteter forsvarspillerne besidder, og hvor meget plads hver enkelt dribler typisk får til at udfolde sig. Da disse ting netop kan variere imellem ligaer, kan det derfor være svært at konkludere på, hvem præcist der er den bedste dribler, og hvilket hold der besidder flest af dem. Vi kan dog finde ud af, hvor man skal se hen for at opleve flest af driblingerne, og dette vil derfor være fokusset i denne artikel.

Så lad os begynde at dykke ned i tallene og komme i gang! Vi vil tage udgangspunkt i den bedste liga fra henholdsvis England, Italien, Spanien, Tyskland samt Frankrig og benytte tallene fra Whoscored.com fra den netop overståede 2014/15-sæson.

dland

Her kan vi se, at der gennemsnitligt i hver kamp bliver driblet absolut mest i den tyske Bundesliga med hele 11,9 driblinger per kamp. Det bliver efterfulgt af englænderne med 9,5 driblinger, mens både Italien og Frankrig danner midten med 8,9. I Spaniens La Liga bliver der omvendt driblet færrest gange, hvor der i gennemsnit blot er 8,3 driblinger i hver kamp.

Umiddelbart kommer tyskerne altså bedst fra land, når det kommer til driblinger. Vågner man således op om natten med et hedt ønske om at se sambadriblinger, syntes det altså at være en god ide at skrue op for den tyske Bundesliga.

dklubber

Men hvorledes står det så til, hvis vi udelukkende ser på klubberne fra de 5 store ligaer? Er de tyske klubber ligeledes dominerende her, eller kan du med fordel følge specielt dribleglade hold i andre lande end Tyskland?

Hvis vi ser på statistikkernes af de enkelte klubber, er Bundesliga-holdene bestemt godt repræsenteret. Der sniger sig dog også andre hold med på top 10-listen. Arsenal er med sin 15,8 driblinger per kamp således lige i hælene på dribleførerholdet Bayern München (16), mens også spanske Barcelona (13,9) og franske Marseille (13,9) blander sig i topstriden som Europas driblekonger. Man må dog atter en gang bøje sig for de tyske driblere, da intet mindre end 6 ud af de 10 hold, der har flest driblinger per kamp, kommer fra netop Bundesligaen. Tyskerne dominerer altså endnu en gang. Omvendt kom en topklub som tyske Dortmund slet ikke med på top-10-listen, på trods af at vi må formode, at betingelserne for at blive en succesrig drible-klub er gode i det tyske. De måtte i stedet tage til takke med en 14. plads og 11,7 driblinger per kamp. Ligeledes glimter også de spanske giganter fra Real Madrid i deres fravær. De kan dog trøste sig med at komme ind på 11. pladsen med 12,6 driblinger per kamp.

Vi har nu gennemgået henholdsvis hvilke ligaer og hvilke hold, der præsterede flest driblinger per kamp. Til slut vil vi derfor se nærmere på, hvilke spillere der især skal holdes øje med, hvis man er i humør til sambadriblinger. Spørgsmålet er så, hvorvidt de tyske driblekonger kan opretholde deres dominans eller må vige til individualisterne fra de resterende ligaer.

dspiller

Først og fremmest er der gode nyheder til folk, der elsker driblinger, men ikke har i sinde at se den tyske Bundesliga. Således er der ”kun” tre spillere repræsenteret fra Tyskland, mens der var hele 6 klubber før. Ligeledes kan Chelsea-fans finde et lys i mørket, nu velvidende at på trods af deres nuværende krise, så havde de i sidste sæson spilleren med flest driblinger per kamp. Eden Hazard topper således listen med 4,8 driblinger, selvom toppen er utrolig tæt, hvor kun 0,3 driblinger skiller de øverste fire.

Men hvor bliver driblekonger som Alexis Sánchez, Neymar da Silva og Cristiano Ronaldo af?
Sánchez kan trøste sig med faktisk at have en delt 10. plads med sine 3,3 driblinger per kamp, mens Neymar også kun lige missede cuttet med sine 3,2. Ronaldo havde omvendt kun 1,5 driblinger per kamp og må dermed tage til takke med en 17. plads – hvis vi udelukkende ser på Spaniens top-10-liste vel at mærke! Ligeledes overaskende er ingen af Frankrigs driblere fra Ligue 1 nået med i top-10. Paris Saint Germains Lucas Moura er således den nærmeste med 3,1 driblinger per kamp og en 14. plads.

Ivan Rakitic, Karim Bellarabi

Vi har i denne artikel fået driblingerne ned på tal for at forsøge at besvare spørgsmål, såsom i hvilken liga, der bliver driblet mest, samt hvilke hold der præsterer flest af disse, og slutteligt hvilke spillere der er mest dribleglade. Vi fandt ud af, at Tyskland helt generelt var højdespringerne, da der blev driblet mest i Bundesligaen, de havde flest hold repræsenteret samt tre spillere. Så drømmer du om driblinger, vil det nok være en ide at tone ind den 6. februar 2016, når Bundersligaklubberne, Bayern München og Leverkusen, tørner sammen – og husk for Guds skyld at holde et vågent øje med deres fantastiske driblere i form af Arjen Robben og Karim Bellarabi!

INGEN KOMMENTARER