Analyse: Hvad kan vi forvente af Brøndby i foråret?

Analyse: Hvad kan vi forvente af Brøndby i foråret?

2297
1
DEL

Brøndby og Thomas Frank er nødt til at præstere godt i foråret, hvis ambitionerne om guld i 2018 skal fremstå troværdige. Åbningskampen mod Hobro var en blandet fornøjelse.

Efter en lang vinterpause, der nu snart har strukket sig over tre kolde vintermåneder, kunne Brøndby IF og resten af de danske Superliga-klubber i weekenden begynde på den resterende del af den indeværende sæson i landets bedste fodboldrække. For Brøndbys vedkommende begyndte forårssæsonen i forgårs, da de hjemme tog imod hade-modstanderen, Hobro. Mere om den kamp senere.

Brøndby kan efter et jævnt skuffende efterår, se frem til et, for holdets fremtid, ganske definerende forår. I foråret formåede man nemlig kun at spille sig frem til en, i forhold til klubbens egne forventninger, jævnt skuffende 5. plads. Dog er man i skrivende stund á point med FC Midtjylland på 3. pladsen, som dog har en kamp i baghånden mod førstepladsindehaverne, FCK. Grunden til at det kommende forår er så vigtigt for holdets fremtidige indretning er, at det nuværende hold, inklusiv cheftræner Thomas Frank, snart via resultater og spil, skal give løfter om at man inden for de næste to sæsoner, skal kunne spille med i kampen om Danmarksmesterskabet.

Hvis Frank og den nuværende stamme i foråret ikke præsenterer sig selv som en mulig, fremtidig mesterskabskandidat, er man i Brøndbys sportslige ledelse kraftigt nødsaget til at revidere holdets opbygning og fremtid. Endnu en skuffende halvsæson kan også nemt være begyndelsen på enden for Frank, som i nu to og et halvt år har haft ansvaret for Brøndby-holdet. Selv har Brøndby meldt ud at deres ambitioner i år rækker til en 3. plads – og hvis den i grunden noget beskedne målsætning ikke indfries, er det ikke umuligt at Frank, som i sin tid som Brøndby-træner har vundet 41% af sine kampe, til sommer må søge andre græsgange.

Nye ansigter i truppen giver offensive muligheder

Da Brøndby søndag tog imod Hobro på hjemmebane, var det med et par nye ansigter i truppen. Den umiddelbart mest bemærkelsesværdige transfer som Brøndby har foretaget i dette vindue, er med tilgangen af den polske angriber Kamil Wilczek. Den tidligere polske liga-topscorer er blevet tilknyttet Brøndby på en kontrakt, som strækker sig frem til sommeren 2019. Selv ser Thomas Frank sin nye angriber, som en stor forstærkning til truppen: ”Hans spil i feltet og afslutningskvalitet giver os mulighed for at spille med mere fleksibilitet i måden, vores offensiv angriber modstanderen på. Man vil derfor se et Brøndby-hold, som vil være mere offensivt gearet i forårssæsonen, da vi vil have større mulighed for at veksle mellem vores offensive positioner og for at veksle mellem at spille med én eller to deciderede angribere”, udtalte han i januar til Tipsbladet.

Netop den øgede offensive fleksibilitet kan komme Brøndby til stor gavn i det kommende forår. Sidste år ledte man med lys og lygte efter den kontinuerlige kvalitet og kreativitet i angrebsspillet. Hverken Hjulsager eller Christian Jakobsen formåede at levere stabilt og godt over flere kampe i træk. Men med tilgangen af Wilczek får Frank nu nogle ny offensive strenge at spille på. Fx har han i nogle af træningskampene prøvet at bruge Teemu Pukki på kanten eller som den tilbagetrukne angriber. Netop rollen som den tilbagetrukne angriber så vi ham spille i forårspremieren mod Hobro – dette har så givet plads til Wilczek  i rollen som den forreste angriber. Dette kan være en fin måde at udnytte Pukkis sublime speed og fine gennembrudskraft, mens man på toppen i Wilczek ifølge Frank har fået en ”stærk angriber med gode afslutningskvaliteter”. I kampen mod Hobro virkede konstellationen fint, og  det virker helt klart som noget Frank bør arbejde videre med i de kommende kampe.

Ydermere har Brøndby op til forårssæsonen også tilknyttet den 24-årige kantspiller fra Lyngby, David Boysen, på en kontrakt der strækker sig frem til sommeren 2018. At Boysen vil få en permanent plads i startopstillingen er tvivlsomt. Men at han i hvert fald vil være med til at skærpe konkurrencen mellem resten af truppens offensiv-spillere er ganske givet. I kampen mod Hobro viste Boysen ikke meget – kun en enkelt chance fik han spillet sig frem til – dette desværre uden andet resultat end et yderligt træf på stolpen. Alt i alt er de to tilgange et udtryk for en styrkelse af Brøndbys offensiv. At man har sendt Ronnie Schwartz til Esbjerg og Elba Rashani til Rosenborg, er ikke nogen voldsom svækkelse af angrebet. Dog må man formode at Brøndby-ledelsen stadig ærgrer sig over, at ærkerivalerne fra FCK trak det længste strå i kampen om Rasmus Falks signatur.

Skrøbelig defensiv

Som sagt har man på de offensive pladser været ganske aktive i transfervinduet. Dette er ikke tilfældet på de defensive positioner. Selvom man i dette vindue har skilt sig af med hele tre centrale forsvarsspillere i form af Frederik Semb Berge, Michael Almebäck og Dario Dumic (som klart er den der efterlader det største hul – både på holdet og blandt fansene) har man endnu ikke forstærket sig med en backup til Daniel Agger og Malthe Johansen, som er de to eneste regulære midterforsvarere i truppen. Dog har man i Martin Ørnskov og Jesper Juelsgaard to udmærkede backups. Sammen spillede de to hele 2. halvleg mod Hobro, efter at Agger måtte lade sig skifte ud med en forstrækning i maven. Hobros sparsomme offensiv fik ikke sat dem på nogle nævneværdige prøver.

Men i og med at Martin Albrechtsen, som var en af Brøndbys bedste spillere i efteråret, er skadet i op mod 3 måneder, må det bekymre Frank at man i øjeblikket er så relativt skrøbelige besat på de to stopper-pladser. Umiddelbart ser det ud til, at Ørnskov vil blive Aggers faste makker i Brøndbys centrale forsvar. På backpladserne sidder henholdsvis Johan Larsson og Riza Durmisi tungt på startpladserne, mens Frederik Rønnow også er urørlig mellem stængerne.

Mange muligheder på midtbanen

På midtbanepositionerne er der god kvalitet og meget kamp om pladserne. Man må formode at Rodolph Austin sætter sig på den defensive midtbaneposition. Men på 8’er og 10’er-positionerne byder både Thomas Kahlenberg, Christian Nørgaard, Lebogang Phiri, Frederik Holst og Magnus Eriksson sig fint til. I går spillede Pukki, Holst og Austin på midtbanen. Men i fremtiden må man formode, at i hvert fald Kahlenberg og nok også Phiri vil indgå i Franks planer. Lidt overraskende var Frederik Holst valgt til startopstillingen mod Hobro, efter at han næsten hele efteråret har måtte se til fra bænken.

Kampen på midtbanespositionerne er også blevet yderligere skærpet, efter at Pukki nu også er i spil til en af de 3 midtbanespositioner. I og med at Austin og Kahlenberg nok er mere eller mindre selvskrevne på holdet, når de er helt klar fysisk, ser det ud til at Lebogang Phiri endnu engang må en tur væk fra start 11’eren, selvom han i efteråret var en af de få Brøndby-spillere der over flere kampe leverede på et stabilt, højt niveau. Dog kunne man godt forestille sig at Frank i nogle af de kampe, hvor man vil stå lidt længere tilbage på banen, vil bruge Pukki på en af kanterne, hvilket vil give en plads til en mere traditionel midtbanespiller i startopstillingen.

Åbningskampen mod Hobro var et tydeligt udtryk om et Brøndby-hold, der skulle op i gear efter en lang vinterpause. Selvom man havde et meget solidt spilovertag og at man vandt fortjent, så det ud som om at Brøndby ligesom i efteråret stadig bakser med at spille sig til nok åbne målchancer, når man dominerer på hjemmebane.

Brøndby kan dermed være fint tilfredse med, at man åbnede foråret på en så relativt blød måde mod Superligaens vel nok aktuelt dårligste hold. Derudover er det altid vigtigt at vinde den første kamp, således at man kommer godt i gang, får tanket selvtillid og dermed kan forberede sig godt og konstruktivt på de kommende kampe mod henholdsvis Skive i pokalen og SønderjyskE i ligaen. Ydermere var det vigtigt at man fik Wilzcek i gang – både som målscorer,men også som fin deltager i opspillet. Derudover ser det ud til at både Austin og Agger er klar til næste weekends Superliga-kamp ude mod SønderjyskE, efter at de begge måtte forlade banen med skader. Dermed kan man i Vestengensklubben nu se frem til et vigtigt forår med slet skjult optimisme.

1 KOMMENTAR

  1. Tak for en informerende artikel. Et venskabeligt skriver-råd: prøv at tælle hvor mange gange, du bruger “man” i teksten.

Comments are closed.