Analyse: Derfor er transferduellen om Falk ekstra interessant

Analyse: Derfor er transferduellen om Falk ekstra interessant

2280
0
DEL

Rasmus Fallks snarlige OB-exit kan vise sig som et glimrende øjebliksbillede af styrkeforholdene i toppen af dansk fodbold. Et Falk-fravalg af Brøndby vil ikke være godt for selvforståelsen.

Som Ekstra Bladet i dag kunne berette, er de forsvarende danske mestre, FC Midtjylland, mægtigt interesserede i at købe den nuværende OB-profil Rasmus Falk.

Rasmus Falk har et halvt år tilbage af sin nuværende kontrakt, hvilket betyder, at han frit kan forhandle med andre klubber. Angiveligt har OB resigneret i kampen om at forlænge og forbedre Falks nuværende kontrakt, hvilket muligvis vil betyde, at OB i dette transfervindue må slippe deres vel nok største profil.

Grunden til, at man nok vælger at lade Falk gå i netop dette vindue, er, at man kan få en klækkelig sum penge, hvis man sælger ham nu. Hvis man venter til sommer og lader ham gå kontrakten ud, kan man ikke tjene en rød reje på den værdifulde guldfugl.

Netop dette kan betyde, at eventuelle købere nu står på spring for at sikre sig Falks eftertragtede underskrift. Angiveligt skulle man i det midtjyske være parat til at betale helt op til 30 millioner kroner til Falk for at tilknytte den 23-årige fynbo på en 5-årig aftale.

Eftersom at sidste år bronevindere, Brøndby, også tidligere har vist interesse i Falks underskrift, tyder alt nu på, at der er udbrudt en vaskeægte transferkrig i dansk fodbold.

Ydermere kunne man snildt konspirere i, at FCK også kunne have interesse i at tilnærme sig Falk. Ikke blot for måske at kunne tilknytte en af Superligaens største transfer-aktiver, men også for at presse prisen op for en eventuelt dansk køber, som jo derved vil være en konkurrent. Dog vil Falk nok ikke vælge FCK, hvor vejen til en stensikker startplads virker en smule mere bumlet, end den gør i både FCM og Brøndby.

FC Midtjylland spiller med musklerne

Grunden til, at spillet om Falks underskrift er ekstraordinært interessant, er, fordi det kan bruges som en ganske udmærket indikator på de aktuelle styrkeforhold i toppen af landets bedste række. FCM, der traditionelt set har stået lidt i skyggen af de to københavnerhold, har i de seneste år oprustet kraftigt i bestræbelserne på at blive en permanent magtfaktor i dansk fodbold. Dette styrket af den engelske klubejer Matthew Benhams mange millioner har gjort, at FCM nu for alvor kan byde FCK (og Brøndby) op til dans i kampen om at hente de største spillere i Superligaen.

Hvis man formår at hente Falk, er det et krystalklart signal om, at FC Midtjylland satser hårdt på at genvinde mesterskabet. Hvis ikke i år, så måske næste år. Sikkert er det i hvert fald, at man insisterer på at forblive i toppen af dansk fodbold. Men hvis man mener det seriøst, er man også tvunget til at forstærke sig. Man kan nemlig ikke komme udenom, at FCM er nødsaget til at handle både klogt og hurtigt, eftersom at man i det nuværende eller næste transfervindue muligvis kommer til at sælge profiler som Erik Sviatchenko, Pione Sisto og Petter Andersson.

Brøndbys hovedpine

I Brøndby er man formodentligt godt trætte af FCM’s nyfundne affektion for Rasmus Falk. Siden sommeren 2014 har der med løbende mellemrum været meldt om Brøndby-interesse for den fynske offensiv-spiller. Og af flere årsager ser det ud som om, at timingen lige præcis nu er ideel for Brøndby: Han mangler kun et halvt år af sin kontrakt, sportsdirektør Troels Bech har som følge af sin fortid som OB-træner fine relationer til ham, og derudover kan man skabe plads i budgettet til ham, hvis man sælger (nogle af) de overskydende, underpræsterende og løntunge spillere som Frederik Semb Berge, Michael Almebäck, Elba Rashani og Magnus Eriksson. Ydermere er det fuldstændig evident, at Brøndby mangler kreative kræfter og generel kvalitet på den forreste del af banen. Og netop her ville Falk kunne bidrage med meget.

En ting er sikkert: FCM’s entré i transferduellen om Falk, giver panderynker hos Troels Bech. For umiddelbart ser det svært ud for Brøndby-sportsdirektøren, hvis han skal matche FCM’s høje lønrammer. Måske at Troels Bech begynder at skue til mangemillionær og bestyrelsesformand Jan Bech Andersen, der tidligere har været gavmild med millionerne, når transferbudgetterne blev overskredet? Dog har Jan Bech udtalt, at man i Brøndby ikke længere kommer til agere hasarderet med finanserne.

Derfor var det også en fin nyhed for Brøndby-ledelsen, da Falks agent Mads Bech Lund i dag udtalte til ob.dk, at lønnen ikke er alt, når Falk skal beslutte sig for, hvor fremtiden ligger: “Vi oplever stor interesse for Rasmus Falk både fra indland og udland. Lige nu holder vi alle muligheder åbne. Det bliver ikke lønnen, der afgør, hvor Falk skriver under, men hvilken klub der tilbyder den bedste samlede pakke”.

Dog er der også andre ting, der taler for Brøndby, når Falk skal beslutte sig for, hvilken klub der i fremtiden skal eje ham. Man kan nemlig ikke komme udenom, at København lyder noget mere attraktiv end Herning, når det kommer til det daglige liv for en ung mand. Dette skulle efter sigende også være en hovedargumenterne for OB-spilleren Emil Larsen, da han besluttede sig for at vælge Brøndby som min nye arbejdsgiver (dog gik skiftet som bekendt ikke igennem, da Emil Larsen ikke bestod Brøndbys lægetjek). Derudover må man også formode, at Brøndbys historiske position og image i dansk fodbold taler for, at Falk lader sig friste af Brøndbys tilbud, som der endnu ikke har været forlydender om, hvor højt skulle være.

Modsat kan det også være, at Falk og hans agent ser Brøndbys tunge magtposition i dansk fodbold som værende passé, hvorimod at FCM kan ses som en klub i fremgang, og hvor perspektiverne er bedre. Falks eventuelle valg af en dansk klub bliver dermed et glimrende billede på, hvordan danske fodboldspillere ser på topklubbernes indbyrdes positionering i toppen af dansk fodbold.

Hvis Brøndby taber den kamp, må det give anledning seriøs selvransagelse i Vestegns-klubben. At FCM bliver opfattet som et mere attraktivt sted end Brøndby er på trods af de senere års svingende resultater bestemt ikke en tanke, der huer Brøndby-ledelsen. Det leder tankerene hen på bl.a. Daniel Amarteys klubvalg, da han i sommeren 2014 også var rygtet som værende tæt på at underskrive med Brøndby – men da FCK meldte sig på banen som køber, gik der ikke lang tid, før Brøndby var skrottet fremfor FCK.

At FCK for de fleste spillere er en mere attraktiv klub end Brøndby er ikke noget nyt. Men at man også skulle være mindre populær end FCM vil være direkte modstridene for selvforståelsen hos rigtig mange Brøndby-fans.

Selvfølgelig er det ikke sikkert, at Falk bliver i Danmark. Som Falks agent også pointerede, er muligheden for et udlandseventyr er bestemt også tilstede. En midt- eller topklub i Holland ville ligne et både velvalgt og plausibelt bud på en ny arbejdsgiver for Falk.

Spændende bliver det i hvert fald at se, hvad fremtiden bringer for den unge offensivspiller. Og netop fremtiden for Falk vil altså, i tilfældet af at han  bliver i Danmark, også være en en fin indikator på det aktuelle styrkeforhold mellem især Brøndby og FCM. Helt sikkert er det i hvert fald, at OB kan blive den helt store vinder i dette ‘spil’, hvis man formår at spinne sagen på den helt rigtig måde og dermed levere et, i danske propotioner, mega-salg salg af en lige nu meget ombejlet fodboldspiller.

INGEN KOMMENTARER