Arsenals drøm om førstepladsen blev smadret til atomer i Southampton

Arsenals drøm om førstepladsen blev smadret til atomer i Southampton

1151
0
DEL

Efter Leicesters nederlag på Anfield tidligere på dagen, havde Arsenal alle tiders mulighed for at snige sig forbi netop Leicester og dermed indtage førstepladsen i Premier League. Dette krævede dog ikke mindre end en sejr i Boxing Days sene kamp, hvor Arsenal gæstede Southampton. Forud for kampen var eksperterne dog enige om, at Arsenal meget vel kunne komme på noget af en opgave mod The Saints. De fleste var dog enige om, at Arsenal var forhåndsfavoritter. Lugten af førstepladsen skulle også gerne være en motivation for Arsenal-spillerne, men i fodbold kan alt som bekendt ske.

I kampens indledende fase fik Arsenal overraskende meget plads, at boltre sig på. I løbet af den første håndfuld minutter havde assist-kongen, Mesut Özil, flere muligheder for at sætte sine folk i scene. Efter de første 10 minutter havde vi dog stadig kampens første mål til gode. Allerede her var der tegnet et tydeligt billede af Arsenal, som et overlegent hold, der vidste hvad de ville. Southampton viste dog gode takter i forsvaret, hvor ethvert angreb blev mere eller mindre afværget. Længere fremme på banen var hjemmeholdet dog mere eller mindre ufarlige og formåede dermed, efter det første kvarter, ikke at afprøve Petr Cech i Arsenal-målet en eneste gang.

Pauserne mellem at Southampton fik bygget et fornuftigt angreb op var lange og mange. Efter godt et kvarters spil var boldbesiddelsen dog i hjemmeholdets favør. De forærede dog mange frisparkskendelser til gæsterne fra Arsenal. Første gang at en af målmændene kom på arbejde var efter 18 minutters spil, hvor Southampton-målmanden, Maarten Stekelenburg, formåede at redde et lavt skud fra Monreal.

Læs også: Karakterbog: Southampton – Arsenal

Et minuts tid senere blev kampens første mål så scoret. Det var ikke gæsterne fra Arsenal, som bragte sig foran, men derimod Cuco Martina, der bragte hjemmeholdet foran. Martina formåede således at udnytte en nedfaldsbold på fineste vis. Langt udenfor feltet fandt Martina vej til bolden, som han halvflugtede over i det lange målhjørne, hvor Petr Cech blev taget med bukserne nede. Et fantastisk mål, som Martina altså hamrede ind med ydersiden af højre fod. De langsomme gengivelser afslørede, hvor meget bolden egentlig knækkede på dens vej til målet. Fantastisk mål, der altså bragte hjemmeholdet foran 1-0.

Efter en halv times spil kunne kampen stort set ikke være mere jævnbyrdig, hvad angår statistikkerne. Dette havde egentlig, bortset fra Martinas fantastiske mål, også gjort sig gældende på banen. Lige bort set fra boldbesiddelsen, så havde hjemmeholdet faktisk den spilmæssige overhånd efter en halv times spil.

Første halvleg var, efter målet til 1-0, kendetegnet af en masse løse chancer, hvor ingen af holdene for alvor formåede at blive farlige. Man kunne ikke se på Arsenals spil, at det var dem, som var bagud og derfor skulle forsøge at skabe chancer. En ganske sløj indsats, der resulterede i 5 målforsøg og altså ingen mål. Hvis man skulle udvælge to farlige muligheder, så fandt de farligste sted omkring 42. minut. Her var et Arsenal-indlæg lige ved at blive farligt, mens Southamptons Shane Long sagtens kunne have forøget føringen til 2-0. Her modtog han en fantastisk aflevering, der sikrede ham en friløber mod Petr Cech, der kom stormende ud imod Long, som endte med at lobbe bolden over målet.

1-0 var altså resultatet efter første halvleg. Det var tydeligt at Arsenal var frustrerede, og måske endda en smule pressede, over de mange fysiske nærkampe, der gjorde sig gældende i kampen. Det blev ikke bedre for London-klubben, at kampens dommer yderst sjældent fløjtede som følge af disse nærkampe. Der var altså lang vej for Arsenal, hvis de ville sikre sig førstepladsen efter kampen. Med det spil, Arsenal lagde for dagen, så var den førsteplads meget langt væk i denne omgang. I mere end fire år har Arsenal ikke sejret i en Premier League-kamp efter at have været bagud ved halvleg, så det virkede håbløst, hvis man håbede på, at se Arsenal på førstepladsen af Premier League ved kampens slutning.

Southampton så ikke ud til at være færdige med at spille fodbold selvom de var foran. De havde således mange folk med fremme i forbindelse med anden halvlegs første angreb. Hjemmeholdet fandt for anden gang i kampen vej til Arsenals netmasker. Southamptons centrale forsvarsspiller, Virgil Van Dijk, kom først til en dødbold, hvorfor bolden endte bag Petr Cech i Arsenal-målet. Målet blev dog underkendt som følge af offside. Oven i det, så slog Petr Cech sig i sammenstødet med Van Dijk, hvorfor han måtte have behandling. Han var dog i stand til at fortsætte kampen.

Southampton, der var hamrende effektive, formåede dog at komme foran 2-0 på mere eller mindre lovlig vis. Shane Long spillede bolden til Sadio Mané, der igen spillede ireren fri foran målet. Grunden til at Long kunne være helt fri foran mål var, at han lavede et benspænd på den forsvarsspiller, der fulgte ham, hvorfor der skulle være dømt frispark til hjemmeholdet. Scoringen var dog en kendsgerning, hvorfor stillingen efter 55 minutters spil var 2-0 til Southampton.

Efter 2-0-scoringen begyndte gæsterne fra Arsenal at vise tænder. De meget farlige chancer udeblev dog for udeholdets vedkommende. Hvis udsigterne til at ligge på førstepladsen når Boxing Day var slut, var dårlige for Arsenal, så gjorde Jose Fonte det endnu værre med sit andet sæsonmål. Som følge af et hjørnespark plantede Fonte på fornemmeste vis sit hovedstød i netmaskerne bagved Petr Cech i Arsenal-målet. Efter 69 minutters spil var stillingen altså 3-0 til hjemmeholdet, der som bekendt var undertippede før kampen.

I løbet af anden halvleg var Arsenal en hel del mere på bolden end hjemmeholdet. Faktisk sagde boldbesiddelsen for anden halvleg, med ti minutter igen, 40-60 i gæsternes favør. Det var dog Southampton, der stod for langt det meste offensive spil. De havde således ramt indenfor målrammen på 100 % af deres skudforsøg i anden halvleg, mens Arsenal kun kunne prale af et enkelt skud på mål.

Efter 3-0-scoringen havde kampen på ingen måde ændret sig. Southampton jagtede stadigvæk den næste scoring, som af og til virkede til at vente lige om hjørnet. Arsenals offensive bidrag til kampen var fortsat meget begrænsede.

Southampton forsvarede sig godt og forsvarede samtidig deres 3-0-føring helt til slut. De vedblev med at dominere i det offensive spil såvel som i det defensive spil. Selv efter 3-0-scoringen virkede 4-0 mere sandsynligt end 3-1. Det blev da også til 4-0 for hjemmeholdet, som dermed udrettede et Boxing Day-mirakel. Dette betød at Arsenal fortsat måtte finde sig i at være henvist til andenpladsen. Heller ikke Southampton rykkede sig i tabellen, på trods af det urtrolige resultat, men skabte derimod noget tiltrængt luft ned til nedrykningsstregen, som de ellers var begyndt at nærme sig inden aftenens kamp.

INGEN KOMMENTARER