Hvad gik galt, David Moyes?

Hvad gik galt, David Moyes?

729
0
DEL

Som vi her på Sambabold.dk kunne afsløre i går, så var det kun et spørgsmål om tid, før David Moyes var fortid i sin klub Real Sociedad. Hen på eftermiddagen blev denne antagelse så realiseret. Efter 364 dage som cheftræner for klubben måtte den skotske træner, der tidligere har stået i spidsen for Manchester United og  Everton, se sig selv fyret fra klubben. Hvordan og hvorfor kunne det gå så galt? Det har den spanske fodboldekspert Guillem Balague forsøgt at stille skarpt på.

David Moyes overtog trænerposten i Real Sociedad i november 2014, altså godt en tredjedel inde i sidste sæson.  I den sæson endte Real Sociedad på en ganske acceptabel 12. plads. I den nuværende sæson, der er godt en tredjedel færdigspillet, indtager Real Sociedad dog en mere skuffende 16. plads, med kun to sejre i 11 kampe. Klubben svæver nu over nedrykningsstregen og de fire nederlag i træk, klubben netop har gennemgået, ser situationen bestemt ikke lovende ud. Det sidste nederlag i rækken kom i stand fredag, hvor klubben tabte 2-0 til Las Palmas, der før kampen kun havde vundet en enkelt liga-kamp denne sæson.
Netop denne kamp skulle siden vise sig at blive tungen på vægtskålen for David Moyes.

Guillem Balague, der er ekspert i spansk fodbold, udtalte sig tidligere til La Liga Weekly Podcast.

– Vi ved alle at Moyes er god men det viste han ikke i Real Sociedad.

– Det er identiteten; han fik ikke det maksimale ud af det potentiale, holdet har. For at forstå klubben, så må man først forstå kulturen. Det er den vigtigste lektie for mig. Var han parat til at komme til Spanien og sætte sit præg på klubben? Forbereder den kultur, David Moyes tilhører, en på at drage til udlandet og få succes?

– Spørgsmålet som Moyes må stille sig selv er, hvorvidt han forsøgte at bringe den britiske model til Real Sociedad. En masse af, hvad han foretog sig i Sociedad, var hvad han havde gjort, hvis der var tale om en ny klub i Premier League, men hvorfor forsøgte han ikke tilføre noget af sin metodik til den spanske model?

I løbet af sine 364 dage i klubben nåede David Moyes at lede mandskabet i 42 kampe, hvoraf 12 endte med sejr, 15 endte med uafgjort og 15 endte med nederlag. Dette gav David Moyes’ mandskab en sejrsprocent på 29 og i øvrigt en samlet målscore på -4.

– Det er svært at tilpasse sig, men der er en masse ting, britiske trænere vil være nødt til at kigge på og spørge sig selv, hvor han fejlede. Hvad kan vi lære af det her?

– Har det noget at gøre med den kultur Moyes kom fra eller var det ham selv personligt og sin måde at gribe tingene an med Real Sociedad, den nye liga og den nye kultur?

Det ubestridte højdepunkt fra sin tid i Real Socidad var da han, i januar 2015, ledte holdet til en sejr på 1-0 over selveste Barcelona, der skulle vise sig at vinde den pågælende sæson. På trods af denne sejr, så mener Balague at Moyes kunne have gjort mere for klubben fra Baskerlandet.

– Det var tydeligt at han var skuffet over kvaliteten hos spillerne fra Real Sociedad, men alt hans fokus var på, hvordan han kunne få bedre spillere og ikke så meget på, hvordan han kunne gøre spillerne, der allerede var i klubben, bedre.

– Han er en god træner, ingen tvivl om det, men i Real Sociedad skulle han have gjort mere. Det skulle aldrig være David Moyes’ hold, derfor kom resultaterne heller ikke i hus.

Balague mener at kulturforandringen var en kamel, som skotten ikke formåde at sluge.

– De tænker anderledes, de opfører sig anderledes, de samarbejder anderledes end de fleste andre klubber.

– Der var hovedsageligt tale om spillere, der ikke levede op til en ny ledelsesstil, spillere der ikke passede ind i en ny ledelsesstil og en træner som skulle arbejde hårdere for at tilpasse sig en ny kultur, sagde altså Guillem Balague ifølge Sky Sports.

INGEN KOMMENTARER