Jürgen Klopp – The Normal One

Jürgen Klopp – The Normal One

1808
0
DEL

De tidlige år

Jürgen Norbert Klopp blev født 16. juni 1967 i Stuttgart. I sin barndom var Klopp da også tilhænger af den lokale klub, VfB Stuttgart. I sine ungdomsår spillede Klopp i SV Glatten og TuS Ergenzingen. I sin professionelle karriere, som aktiv spiller, repræsenterede Jürgen Klopp kun en klub – Mainz 05. Her spillede han fra 1989 til 2001. Han fik 337 kampe og lavede 52 mål. Klopp startede sin karriere som angriber, men blev i 1995 rykket ned i forsvaret, hvor han spillede resten af sin aktive periode.

Om sin aktive karriere har Jürgen Klopp selv sagt: ”Jeg havde aldrig succes med at tilføre det, der foregik i min hjerne, inde på banen. Mit talent rakte til 5. division, men min hjerne til Bundesligaen. Det resulterede i en karriere i 2. Bundesliga”. En typisk Jürgen Klopp-udtalelse. Han er efterhånden blevet kendt for de lidt mere spøjse kommentarer.

Han trak sig tilbage som spiller i 2001, men overtog umiddelbart efter trænerrollen i Mainz. Der var han i syv år, og det var med stor succes. Med Klopp ved roret rykkede

Mainz' coach Juergen Klopp, left, gets showered in beer after the German first soccer division match between FSV Mainz 05 and Bayern Munich in the Bruchweg stadium in Mainz, central Germany, Saturday, May 7, 2005. Munich won th match 4-2 but Mainz remains in the first league. (AP Photo/Michael Probst) ** EMBARGOED AGAINST ANY MOBILE USE (NO MMS!) UNTIL 17.30 GMT **

Mainz op i Bundesligaen – klubbens første gang i Tysklands bedste række nogensinde, og han spillede dem allerede i 2005/06 til en plads i UEFA Cuppen. Mainz rykkede dog ned i 2006/07-sæsonen. Klopp blev i klubben, men sagde op året efter, da han fejlede i at føre Mainz tilbage til Bundesligaen.

En anden anekdote om Jürgen Klopp i denne periode handler om hans job som tv-kommentator. Klopp var ekspert i tv-studiet under Tysklands landskampe. Det var han primært på grund af hans gode humør, energi og gode måde, hvorpå han kunne formidle visse taktiske analyser. Under en af disse udsendelser spurgte studieværten, hvad Klopp ville gøre, hvis han var en af hans spillere, for at motivere ham til denne kamp. Klopp har et ry for at være en fantastisk motivator, så han kiggede på studieværten, gav ham en lussing og sagde: ”Så skulle du vist være motiveret”.

En klub i forfald

Borussia Dortmund, 2008. Klubben havde haft sin værste sæson i 20 år. Thomas Doll havde lige tabt DFB Pokalfinalen med 1-2 til Bayern München efter forlænget spilletid. Klubben sluttede som nummer 13 i Bundesligaen. Thomas Doll var den tredje træner på to år. Klubben var i økonomisk krise og i frit fald. Thomas Doll stoppede som træner.

En anden klub, der ledte efter en træner, var HSV. De havde Klopp i kikkerten, men efter et møde med ham, hvor han mødte i jeans og var ubarberet, fandt man en anden. Klopp havde også huller ved knæene i sine bukser. Nogle husker måske, at HSV var snublende nær nedrykning i sidste sæson og måtte ud i play-off kampe for at blive i Bundesligaen – måske de skulle have valgt Klopp? Det var der en anden klub, der gjorde.

D. 19. maj 2008 tog Jürgen Klopp over som cheftræner for Borussia Dortmund.

I sin første sæson vandt Klopp T-Home Supercup over Bayern München. Først en sjetteplads,  året efter en femteplads, og så kulminerede det hele i 2010/11-sæsonen.

Dortmund's head coach Juergen Klopp celebrates his team's 3-2 victory after the Bundesliga soccer match between VfB Stuttgart and Borussia Dortmund at Mercedes-Benz Arena in Stuttgart, Germany, Saturday March 29, 2014. (AP Photo/dpa, Bernd Weissbrod)

Borussia Dortmund vandt Bundesligaen for første gang siden 2002. Året efter satte Borussia Dortmund rekorder i Bundesligaen. 81 point sluttede man sæsonen af med. Det var på det tidspunkt det højeste antal point nogensinde. 47 af de point blev hentet i sæsonens anden halvdel – også en rekord. Ligeledes var Dortmunds 25 sejre en tangering af en Bayern München-rekord fra 1972/73-sæsonen, og 28 kampe som ubesejrede var også en ny rekord i Bundesligaen. 2012 var året, hvor Klopp førte Dortmund til sin første double-sejr nogensinde, da de slog Bayern München 5-2 i DFB Pokalen.

I den efterfølgende sæson skulle fokus så rettes på Champions League, hvor Dortmund havde skuffet i deres ellers fantastiske double-sæson. Dortmund kom i gruppe med Real Madrid, Manchester City og Ajax. De blev ikke spået de store chancer, da Real Madrid og Manchester City var store forhåndsfavoritter til at tage skridtet videre fra gruppespillet til første knock-out-runde. Dortmund tabte ikke en eneste kamp i gruppen og gik videre. I semifinalen mødte de så igen Real Madrid. Her vandt de den første kamp med 4-1 og tabte den anden 0-2. I finalen blev Dortmund dog stoppet af Bayern München, som vandt 1-2 efter et mål i det 89. minut af Arjen Robben. Hvis nogen var i tvivl om, hvem der dominerede fodboldverdenen i starten 10’erne, så var det Tyskland!

‘Gegenpressing’

Bag hele succesen er der en filosofi, som Klopp har kaldt ’Gegenpressing’. Det går ud på at vinde bolden højt oppe på banen, så man hurtigt kan skabe chancer, ligeså snart bolden er erobret. Hele holdet skal arbejde som en enhed, defensivt som offensivt. Begge parter skal være involveret i transitionen fra forsvar til angreb og omvendt. Klopp har selv kaldt d ’Heavy metal-fodbold’.

Klopp stillede op i en 4-2-3-1-formation, dog en ret centreret en af slagsen, da der ikke var wings i opstillingen. De tre offensive spillere trak mere sammen centralt i banen. Bredden kommer fra wingbacksene, der skal udføre et massivt løbearbejde frem og tilbage på banen.

Der er derfor brug for teknisk gode spillere, og dem havde Klopp i Reus, Götze og Gündogan. Idéen er at vinde bolden. Det gør man med et pres fra 6-7 spillere på boldholderen. Spillerene skal lukke totalt af. Når bolden er erobret, har man så selv 5-6 medspillere, man spiller bolden op på i et lille areal. Så med korte, hurtige afleveringer, kan man altså hurtigt vende spillet til egen fordel.

Det kom især til udtryk i en kamp mod Bayern München med Pep Guardiola som træner. Bayern havde haft problemer med Klopps ’gegenpress’, så Bayern gik væk fra ’Tiki-Taka’-fodbold og spillede med lange bolde. Klopp udtalte efterfølgende: ”Jeg tror, det er første gang, at et af Guardiolas hold har spillet med lange bolde. Det er i virkeligheden den største cadeau, jeg kan få som træner”.

Det har Klopp fuldstændig ret i. Kan man med sin egen filosofi få en mand som Guardiola til at skifte væk fra den boldbesiddende og tålmodige stil, så har man gjort noget rigtigt.

Et nyt job

Efter en halvskidt sæson, hvor Dortmund i en lang periode lå til nedrykning, men dog kom op på en Europ League-kvalificerende plads og en tabt pokalfinale til VfL Wolfsburg, så valgte Klopp at trække sig tilbage og tage et sabbat år.Britain Soccer Premier League

Men – og det er sikkert ikke gået nogens næse forbi – nu har Klopp fået et nyt arbejde i Liverpool. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg som Liverpool-tilhænger finder det meget spændende, hvad Jürgen Klopp kan udrette i Liverpool.

En ting er dog sikker: Hans brede tandsmil og spøjse bemærkninger har allerede gjort sit indtog, som til pressemødet, hvor han sagde til en fotograf: ”Kan du ikke lige vente med at tage billeder? Jeg kan ikke høre, hvad damen spørger mig om”. I det øjeblik fik han sin første sejr, og det er derfor ikke uden grund, at hans tilstedeværelse i Liverpool er blevet dækket så intensivt de første døgn.

Han har også allerede vundet fansenes hjerter med sine udtalelser til det første pressemøde som Liverpool træner, hvor han taler om fodbold med følelser, mesterskaber inden for tre år og en lille hilsen til Mourinho efter spørgsmålet: ”Hvordan vil du beskrive dig selv?” Klopp svarer, som kun han kan gøre: ” Er der nogen I dette rum, der tror, at jeg kan udføre mirkaler? Jeg er blot en almindelig fyr fra Schwarzwald. Min mor er meget stolt. Jeg er ‘The Normal One’”, slutter tyskeren med henvisning til Mourinhos noget mere arrogante og selviscenesættende udgave fra 2004, da han blev præsenteret i Chelsea første gang.

INGEN KOMMENTARER