Morten Olsen – en landsholdslegende

Morten Olsen – en landsholdslegende

2616
0
DEL

Gennem de sidste 15 år har landstræner Morten Olsen været med til at skabe nogle af de største fodboldoplevelser i Danmark. I sommeren 2016 takker Morten Olsen så af som træner for det danske landshold. Sambabold.dk ser tilbage på Morten Olsens tid som dansk landstræner og tegner et protræt af en trænerkarriere, der har budt på op- og nedture.

Der kan ikke herske meget tvivl om, at Morten Per Olsen er en ægte dansk landsholdslegende. Som aktiv spiller nåede Morten Olsen at spille 102 landskampe i den rød-hvide trøje, og som landstræner har Morten Olsen i skrivende stund stået i spidsen i 164 landskampe. En fornem statistik på sammenlagte 266 landskampe, der betyder, at Morten Olsen har været involveret i godt og vel en tredjedel af alle spillede danske landsholdskampe nogensinde.

Morten Olsen spillede sin sidste landsholdskamp i en alder af 39 år og var især kendt som den dygtige libero, der bandt landsholdet sammen op gennem 70’erne og 80’erne. Han nåede at spille for klubber som Cercle Brügge, RSC Anderlecht, FC Köln m.fl., inden han stoppede sin spillerkarriere i 1989.

sport morten olsen
sport morten olsen

I de næste 10 år, der skulle gå, nåede Morten Olsen at være cheftræner for Brøndby IF, FC Köln og Ajax Amsterdam. Alle tre steder, der efter en gennemsnitsperiode på to år, kvitterede med en fyreseddel til danskeren.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og da den daværende landstræner, svenske Bo Johansson, i 1999 annoncerede, at han ville stoppe som landstræner, var vejen banet for Morten Olsen.

Morten Olsen selv havde offentligt nævnt, at hans drømmejob var at være landstræner for det danske landshold. Trods en naturlig skepsis fra DBU’s side grundet Morten Olsens fyringer i tidligere klubber var det alligevel landsholdslegenden, som den danske befolkning ønskede som landstræner. Befolkningens ord blev hørt, og i august 1999 kunne DBU så præsentere Morten Olsen som dansk landsholdstræner.

Morten Olsen startede sin tid som dansk landsholdstræner med lyn og torden. Allerede i år 2001 blev han kåret til årets træner i Danmark, da han havde formået at kvalificere landsholdet til VM-slutrunden i Japan/Korea. Landsholdet var nok engang blevet folkeeje, og ekstasen fortsatte, da man to år senere kvalificerede sig til EM i Portugal. Morten Olsen førte sine tropper frem til kvartfinalen ved turneringen, hvor det danske landshold om noget havde vist karakter, disciplin og mandsmod.

Netop karakter og disciplin har sammen med professionalisme og hårdt arbejde altid været nogle af Morten Olsens kerneværdier. Netop disse værdier blev for alvor også en del af landsholdet, da Morten Olsen, sammen med sin assistent Keld Bordinggaard, i 2005 indførte den berømte ’Røde tråd’ på landsholdet. Det danske landshold skulle have samme udtryk og spilsystem på A-landsholdet, såvel som på U-holdene, så de kommende landsholdsspillere kunne uddannes i systemet. Morten Olsen ville have en 4-3-3-opstilling med brede kanter og dybe bolde. En formation, som senere har ændret sig til en 4-2-3-1-opstilling, i takt med at spillere som Jesper Grønkjær, Dennis Rommedahl og Christian Poulsen er blevet erstattet med spillere som Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli og William Kvist.

Efter successen i Portugal i 2004 og med indførelsen af ’Den røde tråd’ så fremtiden lys ud for landsholdet og Morten Olsen. Men sådan skulle det ikke gå. Landsholdet missede kvalifikationen til VM i Tyskland i 2006. En skuffelse, som Morten Olsen senere har proklameret har været en af de mest markante i hans tid som landsholdstræner.

Morten Olsen tegner og fortæller for Pierre-Emile Højbjerg.

Heller ikke til den efterfølgende slutrunde i Østrig/Schweiz i 2008 formåede Danmark at kvalificere sig, hvilket lagde et massivt pres på Morten Olsen. Den folkelige opbakning, der tidligere havde været til Morten Olsen, begyndte så småt at krakelere, og der blev snakket om, hvorvidt ’Den røde tråd’ nu også passede ind. Hvorfor kunne Morten Olsen ikke bare skifte system?

Men som så mange gange før rejste Morten Olsen sig. Han formåede det efterfølgende år at kvalificere landsholdet til VM i Sydafrika. Morten Olsen vandt endnu engang titlen som årets træner i Danmark, og han mærkede endnu engang opbakningen fra befolkningen. Til VM i Sydafrika røg landsholdet ud allerede i gruppespillet uden at have spillet prangende. Morten Olsen stillede med mange reservespiller og fik også på puklen i pressen. Landsholdet og Morten Olsen fik dog svaret igen, da man efterfølgende i 2011 fik kvalificeret sig til EM 2012 i Polen/Ukraine. En kvalifikation, der havde medført positiv opbakning fra spillere og fans, og som på den opfordring fik Morten Olsen til at underskrive en kontraktforlængelse til og med sommeren 2014.

Morten Olsen ville have VM-slutrunden i Brasilien med, men efter en jammerlig indsats af det danske landshold i kvalifikationen, måtte det danske landshold se VM-turneringen hjemme fra stuerne. Morten Olsen røg endnu engang i modvind i pressen, ligesom han gjorde det i de danske hjem. Det stoppede dog ikke den afgående generelsekretær for DBU, Jim Stjerne Hansen, i at forlænge kontrakten med Morten Olsen frem til 2016. Morten Olsen skulle have EM i Frankrig med.

Kort efter forlængelsen valgte Jim Stjerne Hansen og hans kollegaer at sige stop, og en ny ledelse kom ind i DBU med Claus Bretton-Meyer i spidsen. Modsat Morten Olsens forhold til Jim Stjerne Hansen, som var varmt og gensidigt, viste forholdet til Claus Bretton-Meyer sig at være iskoldt og nærmest fjendsk. Claus Bretton-Meyer ville gøre op med DBU’s ’Røde tråd’ og nægtede at ansætte en talentchef og en udviklingschef, som Morten Olsen ellers selv havde anbefalet. Så var det ligesom klart, hvem der styrede butikken.

Morten Olsen udtager holdet til kampene mod Portugal og Frankrig.

Den dårlige luft mellem Morten Olsen og Claus Bretton-Meyer har fået Morten Olsen til at sige stop. Han forlader posten som landstræner i sommeren 2016 efter en lang og gloværdig landsholdskarriere.

Spørgsmålet er så bare, hvad der skal ske efterfølgende? Morten Olsen er i dag 66 år gammel og pensionsberettiget, men har ifølge flere europæiske agenter masser af jobtilbud rundt om i verden, der bare venter på at blive besat af Morten Olsen.

Om det bliver et liv som pensionist, træner i en topklub eller noget helt tredje, ved kun Morten Olsen. En ting er i hvert fald sikkert: det er en vaskeægte landsholdslegende, der takker af.

INGEN KOMMENTARER