Robert Lewandowski – Den polske målmaskine

Robert Lewandowski – Den polske målmaskine

2202
0
DEL

27-årige Robert Lewandowski er startet ud som lyn og torden i denne sæson for FC Bayern München, hvor han har lavet intet ringere end hele 20 mål på blot lidt over to måneder. Mange vil pege på angriberen som den skarpeste i verden for tiden, hvor han både har overgået Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på scoringsfronten. Er han en kandidat til Ballon d’Or, eller er det at strække den for langt?

Ungdomsårene og gennembruddet i Polen

Polske Robert Lewandowski er som nævnt 27 år gammel og er født i den polske hovedstad, Warszawa, den 28. august 1988, hvor han også er opvokset. Hans karriere som ungdomsspiller foregik i den lokale hovedstadsklub, Varsovia, hvor han spillede, indtil han blev 17 år gammel, hvorefter han skrev kontrakt med Delta Warszawa, som han dog kun tørnede ud for i et enkelt år, inden han rykkede til Legia Warszawa, hvor det dog kun blev til kampe for deres reservehold.Også her blev det kun til et enkelt år, før angriberen drog videre til Znicz Pruszków fra den polske 2. division, hvor han for alvor viste smagsprøver på sin kunnen foran målet.

Her fik han to år, hvor han scorede 21 mål i 32 kampe – en forholdsvis imponerende statistik. Nu fik de store hold i Polen øjnene op for hans store talent, hvorfor det ikke var nogen overraskelse, at et af de helt førende hold i polsk fodbold, nemlig Lech Poznan, købte ham til den bedste polske række i en alder af 20 år. Endnu engang blev det til et forholdsvis kort ophold, hvor han endnu engang kun skulle bruge to år på at imponere en af de helt store, denne gang i udlandet.

Udlandseventyrets begyndelse

Borussia Dortmund bød Robert Lewandowski velkommen i en af de allerstørste ligaer i verden, nemlig den tyske Bundesliga. 58 kampe med 32 mål til følge blev det til for den mørkhårede polak i Lech Poznan, før han som 22-årig ville prøve kræfter med de helt store i fodboldens verden. Allerede i polakkens første sæson hos Dortmund var han med til at sikre Dortmunds fjerde Bundesliga-titel, mens de året efter igen vandt Bundesligaen og dermed deres femte titel af slagsen, hvor han tilmed blev klubbens topscorer med 22 mål

Dortmund's Robert Lewandowski, from Poland, runs with the ball during the Champions League semifinal second leg soccer match between Real Madrid and Borussia Dortmund at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Tuesday April 30, 2013. (AP Photo/Paul White)

i Bundesligaen. Sæsonen efter stod igen i polakkens tegn i Borussia Dortmund, hvor han blev klubbens topscorer igen, denne gang med 24 mål, blot ét mål efter ligaens topscorer, Stefan Kiessling.

I sæsonen 2013/2014 gik polakken så hele vejen og tog Bundesligaens topscorer-titel, dog kun med 20 mål, men det var alligevel nok til, at den suveræne angriber kunne sikre sig den prestigefyldte hæder. Efter denne sæson gik turen så videre til de helt store i Tyskland, nemlig Bayern München, hvilket var et kontroversielt skifte for Lewandowski, der også havde været rygtet til blandt andre Real Madrid, som han udraderede i sin sidste sæson for Dortmund ved blandt andet at score hele fire mål mod dem i Champions League hjemme på Signal Iduna Park.

Det kontroversielle skifte

I sommeren 2014 tog Robert Lewandowski en beslutning, der mildest talt chokerede store dele af fodboldmennesker verden rundt. Hans skiftede Borussia Dortmund ud med ærkerivalerne fra FC Bayern München. Det fik ikke just Dortmunds fans til at have meget

Bayern's Robert Lewandowski, right, celebrates with teammate Douglas Costa after scoring during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg at the Allianz Arena stadium in Munich, Germany, Tuesday, Sept. 22, 2015. (AP Photo/Matthias Schrader)

respekt med den nu 27-årige målræv, men hans succes i Tyskland spadserede dog videre i en endnu mere selvsikker stil. I hans tid i Bayern München har han fortsat sin imponerende målform, hvor han i sin første sæson blev delt topscorer i klubben med 17 mål, samme antal som hollænderen Arjen Robben.

I denne sæson har der dog været helt andre boller på suppen, hvor polakken har overgået alle fra start, hvor han har scoret flere mål end Lionel Messi og Cristiano Ronaldo tilsammen. Hans vanvittige fem mål på ni minutter imod Wolfsburg var med til at slå samtlige rekorder verden over, og siden da har han blot vist sig at vedligeholde hans fuldstændig absurde scoringssnit. I de seneste seks kampe har han scoret ti mål, og han har ikke udsigt til at stoppe sin utaknemmelige målstime.

Ballon d’Or-kandidat?

Robert Lewandowski er mildt sagt i sit livs form lige pt., og han er en fornøjelse at følge for tiden. FC Bayern München har indtil videre været uden for rækkevidde, hvilket især skyldes Robert Lewandowski – men er han så god, at han kan være i spil til januars Ballon d’Or-kåring? Skal man være mere end blot en målscorer for at kunne komme på tale i en sådan fornem, prestigefyldt titel? Og er polakken mere end blot en målscorer? Flere eksperter har på det sidste givet sit besyv med i denne interessante diskussion, og med Messis skadesfravær og Ronaldos scoringsfattige kampe har man god grund til at regne Robert Lewandowski som en af kandidaterne til Ballon d’Or.

Om end polakken er kandidat eller ej, så er der ingen tvivl om, at han lige nu er en af de farligste, hvis ikke den farligste, angriber i verden – lige nu ser han ustoppelig ud. Lewandowski har i denne sæson scoret 12 mål i syv kampe i Bundesligaen, tre mål i to kampe i Champions League, ét mål i én kamp i DFB pokalen samt fire mål i tre kampe for det polske landshold – fantastiske tal!

INGEN KOMMENTARER