Rivaliseringen får frit løb i april

Rivaliseringen får frit løb i april

2476
0
DEL

To pokalbrag samt et opgør i Superligaen mellem Brøndby IF og FC København står på menuen i april måned. Dermed er der lagt op til tre spændende kampe mellem de to rivaliserende klubber.

Fodbold Danmark og i særdeleshed fans af Brøndby og FCK bliver forkælet med hele tre derbys indenfor blot 14 dage. Det står klart efter, at FC København avancerede i forlænget spilletid mod Randers FC. I den forbindelse blev Mathias Zanka Jørgensen den helt store hovedperson i hver sin ende af banen. Han sikrede nemlig både det afgørende mål til københavnerne og var samtidig årsag til en meget omdiskuteret kendelse i eget felt, hvor hans pandebrask snød offsidefælden og lagde bolden til rette for en helt fri Randers spiller. Der blev dog fejlagtigt dømt offside, hvilket betød at FCK var klar til to pokalsemifinaler mod ærkerivalerne fra Vestegnen.

Kan Brøndby sikre sig en billet til pokalfinalen på fjendens territorium, vil alt polemikken på bestyrelsesgangen hurtigt være fortid og ekstasen vil ingen ende tage. Omvendt vil et nederlag for FCK være katastrofalt, da målet om at hive The Double hjem til Østerbro mislykkes. Der er med andre ord tale om to forskellige synspunkter i hver sin lejr. I Brøndby er der tale om en forhåbning, hvorimod der snarere er tale om en forventning i FCK med henblik på at slå rivalen. Disse to modsatrettede synspunkter bunder naturligvis i, at den sportslige succes i de sidste mange år har været i FCK’s favør. Derudover foregår to ud af tre opgør i Telia Parken. Et sted, hvor Brøndby notorisk har det svært.

Formen hos de to mandskaber

De to holds nuværende form og tilstand er da også et stykke fra hinanden. FC København ser ud til at cruise mod det 11. mesterskab, hvorimod Brøndby kæmper med at finde kontinuitet i spillet. Efter weekendens flotte comeback i Haderslev og et nederlag til løverne i Farum, så er der dog kun 6 point mellem Superligaens nummer 1 og 2.

0-0 - Andreas Cornelius FCK og Martin Albrechtsen Brøndby kæmper.

Omvendt roder Brøndby rundt i subtoppen, hvor medaljekampen stadig er helt åben. Spillet på banen giver dog ikke særlig god grund til optimisme på den københavnske vestegn. Forårets første kampe har budt på en række uskønne affærer med 2 sejre, 1 uafgjort og 1 nederlag. På papiret ser det ikke så skidt ud, som tilfældet har været.

Brøndby har haft utroligt svært ved at komme på tavlen, hvilket kun har resulteret i 3 mål i de første 4 forårskampe. ’Ineffektivt’ er det helt store nøgleord, som betegner holdet i øjeblikket. Kampen mod Esbjerg er endnu et bevis på dette, da man havde chancerne til at tage de 3 point, men mislykkedes. Det er dog opmuntrende, at flere af holdets profiler er på vej tilbage, hvilket kan gå hen og blive meget afgørende i kampene mod FCK. Således fik både Daniel Agger og Rudolph Austin comeback i weekendens opgør. Thomas Kahlenberg og Martin Albrechtsen forventes også tilbage i den nærmeste fremtid.

Situationen i Brøndby

Ikke desto mindre er det udenfor banen Brøndby har fået mest omtale i den senere tid, nemlig i forbindelse med den såkaldte ’Oscar-gate’. Bestyrelsesformand Jan Bech Andersen var årsagen bag dette, da han i flere omgange har ytret sig negativt på et online fanforum under pseudonymet ’Oscar’ om en række kernemedarbejdere i klubben.
Netop da Brøndby IF så ud til, at have sat flagskibet på rette kurs efter en længere årrække med dårlig ledelse og sportslige resultater, så ramte endnu en skandale. En skandale som har sendt klubben direkte tilbage i et ledelsesmæssigt morads, hvilket har kostet flere medarbejdere i Brøndby, herunder den tidligere cheftræner Thomas Frank. Det har betydet, at en gammel kending, Auri Skarbalius, har overtaget roret frem til sommer. Auri bliver i bogstavelig forstand kastet for løverne efter landkampspausen.

Brøndby træner Auri Skarbalius råbte forgæves.

Skurken sidder stadig forenden af bestyrelsesbordet, hvilket formodentlig skyldes klubbens økonomiske situation. Der var ganske enkelt ikke penge nok i kassen til, at man kunne vinke farvel til ’Suger-daddy’. Endnu. Hans dage synes dog talte efter et enormt tillidsbrud på alt, hvad Brøndby IF står for. En på alle måder uacceptabel og uprofessionel opførsel for en bestyrelsesformand, hvilket sætter en tyk streg under at Jan Bech er mere fan end formand.

Opgørene mod FC København kan derfor gå hen og blive meget determinerende for Brøndbys situation. Taber man vil det formentlig skabe en selvforstærkende effekt, som kan have afgørende betydning for, hvorvidt man formår at indfri målsætningen om medaljer. Vinder man derimod, ja så kan alt ske.

Tidligere pokalderbys

Sidste gang de to hold mødtes i pokalturneringen var 28. november 2012. En kamp som af mange huskes mere for efterspillet på tribunen end for spillet på banen. Der er naturligvis tale om den famøse ’baneinvasion’, hvor Brøndby fans invaderede græsplænen i en glædesrus, som man sjældent ser tilsvarende. Glæden og følelserne fik frit løb efter at Brøndby IF havde slået ærkerivalerne fra FC København 1-0 efter forlænget spilletid på mål af Mike Jensen. Det var dog ikke alle der hoppede over hegnet af glæde, nogle øjnede da også muligheden for at løbe ned i modsatte ende og hovere inden vagter og politi delte vandene.

Rivaliseringen udenfor banen

Førnævnte leder mig videre til sidste og måske vigtigste punkt i forbindelse med de nært forestående derbys, nemlig rivaliseringen mellem de to fangrupperinger. I de senere år har der i kraft af sportslige resultater i højere grad været tale om et rivaliserende forhold udenfor banen end på banen, hvilket er med til at skabe en fantastisk ramme omkring kampene på stadion. Mange vil huske de forskellige derbytifos, som er gået verden rundt i forbindelse med disse opgør. FCK’s tilhængere har f.eks. lavet en tifo, hvor Brøndby Stadion bombarderes af kanonkugler. I den anden lejr har Brøndby lavet en gladiator med et afhugget løvehoved i hånden. Udover en række flotte tifos, så er københavner-derbyet også blevet synonym med pyroteknik, som gang på gang giver DBU’s disciplinærudvalg anledning til at udstede store bøder. De kommende opgør i april bliver næppe undtagelser.

Superligafodbold i Parken: FCK - Brøndby. Brøndbys fans på vej til Parken fra Svanemøllen - under stort politiopbud.

Politiet kan formentlig skrive en del overarbejde på listen, når de tre derbys er afviklet i København. Dog har de seneste opgør ikke resulteret i meget ballade på selve kampdagen. Det skyldes, at de to grupperinger har fundet andre måder at udtrykke deres had på, eftersom meget af det ballade, der har været de seneste gange har fundet sted før kampdagen.

Lavere billetantal til udeholdet                          

Et lille twist, som har affødt meget kritik, er at FC København har valgt kun at tildele Brøndbys fans knap halvdelen af det normale antal billetter. Det vil altså sige, at kun 1903 Brøndby fans kommer til at stå på D-tribunen i Telia Parken d. 6. og 17. april, hvor der tidligere har stået 3400. Det sker efter, at FC København kun fik tildelt det sædvanlige udebaneafsnit på Brøndby Stadion ved seneste derby, hvor de tidligere havde haft hele Nordea-tribunen. Brøndby valgte dog at omrokerer udeholdets fans, således at man kunne udnytte hele stadionkapaciteten i stedet for at lade øvre Nordea stå tom af sikkerhedsmæssige årsager og miste en stor billetindtægt.

Forskellen på de to tiltag er, at Brøndby havde en valid grund til omrokeringen, hvorimod FC København blot gengælder forholdene. Det er en meget beklagelig situation, da et fyldt stadion havde skabt en betydelig bedre ramme om kampen.

Forberedelserne er i fuld gang i begge lejre, og i Brøndby blev der allerede sunget smædesange under opvarmningen i weekendens kamp mod Esbjerg. Der er på alle måder lagt op til tre spændende og intense opgør både på og udenfor banen.

INGEN KOMMENTARER