Her er en liste over de 10 bedste handler med transferfrie spillere, som ikke har kostet klubben en klejne i overgangssum.
Vi lever i en tid, hvor pengene får stadig større indflydelse på fodbolden. Den ene rigmand efter den anden køber sig ind i klubberne, hvilket har en afsmittende effekt på den transferpolitik, der lægges.
Selvom priserne på spillerne stiger eksplosivt hvert eneste år, så er der også eksempler på handler, der foretages kvit og frit, fordi en spiller går klubløs rundt.
Det engelske site footballtop10s.com har lavet en liste af de 10 bedste handler med transferfrie spillere, og den har vi så valgt at bringe her på Sambabold.dk.
10) – Markus Babbel fra Bayern München til Liverpool i 2000
Tyskeren, der både kunne dække midtstopperpositionen samt højrebacken, var en fast bestanddel af Liverpool-holdet i starten af 00’erne, og hans offensive raids op ad højreflanken var dødbringende og førte ofte til mål.
Selvom Markus Babbel måtte stoppe karrieren før tid, fordi han blev ramt af det såkaldte Guillain-Barré-syndrom, må man sige, at Liverpool skød papegøjen i forbindelse med densigning.
9) – Steve McManaman fra Liverpool til Real Madrid i 1999
Steve McManaman brød igennem rækkerne hos Liverpool, men var oprindeligt fan af bysbørnene fra Everton.
Han var dog en afgørende spiller i et årti for The Reds, men i 1999 tog han så skiftet til Real Madrid, der fik ham kvit og frit.
Tiden på Santiago Bernabeu var enorm succesfuld for midtbanespilleren, der desuden kan bryste sig af at være den første engelske spiller til at vinde Champions League for en ikke-engelsk klub.
To år senere kunne McManaman endvidere skrive historie, da han blev den første engelske spiller med to Champions League-triumfer.
8) – Henrik Larsson fra Celtic til Barcelona i 2004
Henrik ‘Henke’ Larsson havde en glorværdig tid i Celtic, inden han i 2004 tog skiftet til FC Barcelona, og her fortsatte succesen for den svenske angriber med den store fodboldhjerne.
Larsson vandt La Liga to gange på de to år, han var på Camp Nou, og svenskeren kunne ydermere i 2006 lade sig hylde sammen med holdkammeraterne efter en Champions Leauge-triumf.
7) – Demba Ba fra West Ham til Newcastle i 2011
Demba Ba var en stor succes i West Ham med sine syv scoringer i løbet af sit første forår i Premier League, men London-klubben måtte modvilligt lade senegaleseren gå fri grundet en klausul i kontrakten, der sikrede en løsrivelse, hvis de rykkede ned, hvilket West Ham som bekendt gjorde i 10/11-sæsonen.
Den afrikanske målsluger valgte at blive i Premier League og tørne ud for Newcastle United, og det viste sig at være en rigtig godt valg. Målene blev fortsat leveret på samlebånd, og i januar 2013 skrev han kontrakt med Chelsea.
6) – Michael Ballack fra Bayern München til Chelsea i 2006
Det må betragtes som et stort kup, da Chelsea i 2006 hentede Michael Ballack i Bayern München, hvor han gennem flere sæsoner havde været en stjerne.
Stjernestatussen var intakt, da den hårdføre tysker rev teltpløkkerne op for at drage til England. I sin første sæson sikrede Chelsea sig to pokaltitler, og året efter nåede The Blues sin første Champions Leauge-finale, som de dog tabte til Manchester United efter en nervepirrende straffesparkskonkurrence.
I 2009 hev Ballack og Chelsea endnu en FA Cup-titel hjem til Stamford Bridge, og sæsonen efter endte holdet med at vinde tre titler, heriblandt Premier League.
5) – Estaban Cambiasso fra Real Madrid til Inter i 2004
Det kom som et chok, da midtbanemaestroen Estaban Cambiasso fik lov til at skifte fra Real Madrid til Inter på en fri transfer i 2004. I de foregående sæsoner havde argentineren slået sine folder hos Los Blancos med bravour, og det imponerende fodboldspil fortsatte i tiden i Inter.
Mere end 400 kampe opnåede han, og det hele kulminerede i 2010 under ledelse af José Mourinho, da Inter vandt the treble efter Champions League-guld i Madrid.
4) – Andrea Pirlo fra AC Milan til Juventus i 2011
Pirlo har gennem hele sin karriere været synonym med elegance, kælende afleveringer og en sublim sparketeknik, men det var som om, at det tog nye højder, da han i 2011 satte sin signatur på en kontrakt med Juventus, der efterfølgende skulle vise sig igen at blive en magtfaktor i italiensk fodbold.
Pirlo var dirigenten i symfoniorkesteret, der bare cruisede sig gennem Serie A. I sidste sæson fik Juventus – med midtbaneveteranen i en bærende rolle – som bekendt sat sit aftryk på den europæiske scene, efter at de gik hele vejen til finalen i verdens fineste klubturnering, hvor man dog måtte se sig overmatchet af et sublimt FC Barcelona-hold.
3) – Denis Law fra Manchester United til Manchester City i 1973
Vi skal en del år tilbage, da Denis Law skiftede fra Manchester United til bysbørnene fra City, men det skal ikke snyde ham for en plads på denne liste.
Det kan måske lyde vildt, for Law tørnede ud for City i blot en enkelt sæson, men det, han gjorde i et Manchester-derby, har sikret ham et kapitel i historiebøgerne.
Law sendte nemlig Manchester United ned i Division Two med sit ene mål i deres interne møde på Old Trafford. Det er stadig den dag i dag et ikonisk øjeblik i engelsk fodbold.
2) – Sol Campbell fra Tottenham til Arsenal i 2001
Fodboldspillere skal ofte høre for det, når de tager skiftet til en klubrival, men historien med Sol Campbell må alligevel betegnes som ekstraordinær.
I januar 2001 forsikrede Campbell om, at han ingen intentioner havde om at forlade White Hart Lane, og at han ville forlænge kontrakten med Tottenham Hotspur.
I stedet foretog han det forbudte skifte et halvt år senere, da han skrev under med Arsenal. Det pludselige skifte kom som et chok i England.
Set fra Campbells stol var det alligevel en god beslutning, da han i sin Arsenal-tid endte med at vinde Premier League to gange. Konsekvensen af beslutningen dengang er dog et rasende Spurs-publikum, der stadig den dag i dag afskyer forsvarskæmpen og føler sig dolket i ryggen af ham.
Ikke desto mindre gjorde Arsenal en fortrinlig handel tilbage i 2002, og det bringer altså Campbell-skiftet helt op på en andenplads på denne liste.
1) – Paul Pogba fra Manchester United til Juventus i 2012
Sir Alex Ferguson ville ikke forlænge med den langlemmede boldekvilibrist grundet påståede attitudeproblemer og en disrespekt overfor klubben.
I dag må Manchester United dog alligevel ærgre sig gevaldigt over, at man lod ham gå.
Pogba har stort set fra første dag præseteret i Juventus, og i dag anses han for at være en af verdens bedste på sin position.
Med tanke på, hvad Juventus kan få for den 22-årige midtbanedynamo, er det svært ikke at placere ham på en førsteplads på denne liste.
Tilføjelsen af Pogba i 2012 var i sandhed et stort kup!