Top 10: Verdens største derbyer

Top 10: Verdens største derbyer

6014
0
DEL

Et derby er ikke blot en kamp. Det er en krig. En krig om at være byens hold og vinde håneretten over på egen side. Nedenfor er de 10 største derbyer i verden – ifølge footballtop10s.com – listet op.

Derby. Bare duften af et får en ægte fodboldelsker til at slikke sig om munden. En på samme tid euforisk og hadsk stemning kan summe i byen allerede fra morgenstunden på kampdagen, og op ad dagen intensiveres denne kun yderligere.

Timerne op til kickoff er ofte præget af nervøsitet og spænding, og man må for alt i verden ikke tabe kampen. For nogle klubbers fans kan udfaldet af et derby definere en hel sæson.

Når dommerens fløjt så lyder, og bolden ruller, indskærpes alle sanser, og stadion bliver et inferno af bål, brand, larm, glæde, passion og tårer.

De 10 største derbyer i verden er listet op nedenfor med en beskrivelse til dem hver.

10) – Arsenal vs. Tottenham 

Det slår nærmest gnister, når Arsenal og Tottenham Hotspur støder sammen. Ingen af de to fangrupperinger har nogensinde lagt skjul på, at hadet til hinanden er kolossalt og dybtfølt.

Kaster man et tilbageblik på nogle af møderne mellem de to London-klubber, vil man finde nogle mægtig interessante kampe – ofte med Arsenal som vinder.

9) – Panathinaikos vs. Olympiakos

Græsk fodbold tilhører ikke eliten i Europa målt på hverken et sportsligt eller økonomisk niveau, men deres fanscene er uomtvisteligt en af de bedste, man finder i verden.

Der er nærmest krig, når ærkerivalerne Panathinaikos og Olympiakos tørner sammen. Lydmuren bliver brudt, når de græske fans i begge lejre skriger deres lunger ud. Visuelt får man også hver eneste gang en på opleveren, når der bliver antændt tonsvis af lys og krudt.

Politiet møder altid talstærkt op og forsøger at forhindre nogle af de optøjer, som fansene skaber. Ofte ender det ud i grov hærværk og vold, og tilbage i 2012 måtte man sågar aflyse et derby mellem Panathinaikos og Olympiakos, fordi det gik så heftigt til.

8) – AC Milan vs. Inter Milan

To europæiske giganter, der har været toneangivende i italiensk fodbold i adskillige år. De er fra samme by, og de har begge hjemme på mægtige San Siro.

Når man ser et Derby della Madonnina, får man ikke indtrykket af, at italiensk fodbold bløder sportsligt og økonomisk i disse år, og at man generelt kæmper med at få tilskuere på stadion.

Der er altid knald på, når Milan og Inter krydser klinger. Ofte er det til synet af imponerende tifoer, der symboliserer betydningen af disse derbyer.

Årsagen til, at Milano-derbyet er så stort, finder man i den historiske betydning. AC Milan blev grundlagt af engelske immigranter helt tilbage i 1899, og ni år senere fik de så den ærkerival, vi kender i dag som Internazionale. Som følge af uenighed omkring udenlandske spillere i klubben forlod ledende personer i AC Milan klubben, og i stedet valgte de at stifte Inter.

Inter Milan's Marco Materazzi, left, and AC Milan's Rui Costa look on as the match was stopped to clean up flares thrown by fans during their Champions League quarterfinal second leg match at the San Siro stadium in Milan, Italy, Tuesday, April 12, 2005. AC Milan advanced to the Champions League semifinals after its match against city rival Inter Milan ended early because fans threw fireworks onto the field. (AP Photo/Alberto Pellaschiar)

7) – Palmerias vs. Corinthians

Selvom hovedparten af os danskere ikke er så velbevandrede i brasiliansk fodbold, så hverken kan eller må man negligere størrelsen af et derby mellem Palmerias og Corinthians.

En kamp mellem de to mastodontklubber går under navnet Derby Paulista, og Sao Paulo emmer af stemning, når den skal afvikles.

Derby Paulista er uden sammenligning den største rivalisering mellem to klubber i Brasilien, og faktisk stammer den fra Europa. En række medlemmer af Corinthians stiftede et hold for italienere under klubnavnet Palestra Italia, der senere udviklede sig til Palestra og i dag blot Palmerias.

Det er den historie om stiftelsen af en ny klub tilbage i 1914, der har sat kog under kedlerne i dag, når Palmerias og Corinthians møder hinanden.

6) – Lazio vs. Roma

Det nærmer sig kogepunktet, når de to hovedstadsklubber i Italien tørner sammen i Derby della Capitale. Det er langt mere end bare en fodboldkamp. Det er en krig om byen Rom, og det kan man mærke helt fra banen, hvorpå spillerne løber, til lægterne, hvorpå fansene danser og synger.

Den historiske betydning mellem Lazio og Roma kan ikke overvurderes, og det er netop historien, der gør netop dette derby helt specielt i Italien.

Særligt Lazios fans har et blakket ry i Europa grundet deres erklærede sympati for nazismen, og netop den sympati har været grobund for flere racistiske aktioner både på og uden for stadionbilledet.

5) – Manchester United vs. Liverpool FC

De to mest vindende klubber i engelsk fodbold. Hadet mellem fansene og sågar også enkelte spillere har præget north-west-derbyet de seneste mange år.

Bedst personificeret i nyere tid med Manchester Uniteds vicekaptajn Patrice Evra og Liverpools angrebses Luis Suarez, der ikke kunne udstå synet af hinanden.

Premier League er med tiden blevet et milliardforetagende, og de enorme pengestrømninger til engelsk fodbold har også sat en ny dagsorden for klubberne, der spenderer penge på transfermarkedet som aldrig før, og at der noget, som traditionelle engelske fans ikke kan døje, så er det klubber uden historie, der får tilført enorm kapital.

Listen af disse nyrige klubber er anelang, men det vil aldrig rokke ved, at Liverpool-fans inderligt hader Manchester United og omvendt.

Når Manchester United og Liverpool møder hinanden, følger hele verden med, og netop dette derby må kunne snige sig med i enhver fodboldfans top 10-liste over de største rivaliseringer.

Liverpool's Steven Gerrard, centre, celebrates with teammate Luis Suarez after scoring against Manchester United during their English Premier League soccer match at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Sunday March 16, 2014. (AP Photo/Jon Super)

4) – Fenerbahce vs. Galatasaray

De to mest dominerende og toneangivende klubber i Tyrkiet. Begge hører hjemme i Istanbul, og i realiteten er det kun en mindre flod, der adskiller dem. Alligevel vil de ikke have noget som helst med hinanden at gøre.

Bølgerne går særdeles højt, når Fenerbahce og Galatasaray krydser deres klinger, og netop denne beskrivende metafor er egentlig et ret præcist billede af, hvad der sker, når der er storkamp i Istanbul. Der er krig. På banen og på tribunerne.

Adskillige sammenstød mellem de to fangrupperinger gennem tidens løb har medført, at det tyrkiske fodboldforbund har følt sig nødsaget til at tage alle deres forholdsregler mht. sikkerheden.

Et af de mest legendariske øjeblikke i den årlange historie om Fenerbache og Galatasaray var, da sidstnævnte klubs daværende træner Graeme Souness, der mest af alt er kendt for sin tid i Liverpool, i 1996 efter en pokalturneringstriumf løb på banen foran tusindevis af Fenerbache-fans og plantede et Galatasaray-flag i midtercirklen. Ikke overraskende medførte det store frustrationer for det tabende holds fans, og her 20 år efter er det stadig et øjeblik, der fastholdes i erindringen.

Galatasary supporters light fireworks during the Champions League group D soccer match between Borussia Dortmund and Galatasaray Istanbul in Dortmund, Germany, Tuesday, Nov.4, 2014. (AP Photo/Martin Meissner)

3) – FC Barcelona vs. Real Madrid

El Clasico behøver vist ingen større introduktion. Hele verdens øjne hviler, når de finder sted et par gange om året, og der er garanti for mål, hælafleveringer, dramatik og teatralske dives. 

Det er nærmest det gode mod det onde, når FC Barcelona og Real Madrid spiller, og hvem der indtager hvilken rolle, ja, det kommer helt an på, hvem man spørger. Begge klubber har nemlig fans i milliontal verden over.

2) – Boca Juniors vs. River Plate

Dette derby går under tilnavnet El SuperClasico. Der er altid en utrolig kulisse, der danner ramme om de indbyrdes kampe mellem Boca Juniors og River Plate. Deres fans er indbegrebet af sydamerikansk fanatisme for fodbolden.

Der er et skisma mellem de to klubber. Boca Juniors-fans kommer traditionelt fra mere fattige kår og holder til i de fattige forstæder til Buenos Aires, mens River Plate-fansene tilhører en højere social klasse og typisk kommer fra aristokratiske forstæder til Nunez, hvorfor de også har fået kaldenavnet Los Millonarios som et symbol på deres rigdom. 

Den store distance mellem de to fangrupperinger er åbenlys, men de har det tilfælles, at de elsker deres klub og giver en sublim og unik opbakning til spillerne – særligt til deres indbyrdes møder.

1) – Celtic vs. Glasgow Rangers

Vi har været jorden rundt i vores søgen efter de største derbyer, men vi slutter af i Skotland.

Old Firm fås simpelthen ikke større. Folk, der har været på stadion til en kamp mellem Celtic og Rangers, vil nikke genkendende.

Når You’ll never walk alone brager ud af højtalerne på stadion og kun overdøves af de tusinder og atter tusinder Celtic-fans, bliver man klar over, at der er storkamp.

Lydmuren brydes bogstavelig talt, og decibelmåleren går langt over 100. Man kan simpelthen ikke undgå, at hårene over hele kroppen rejser sig, når Celtics og Rangers’ fans skriger deres lunger ud.

Nu har vi snakket det gode mod det onde i Spanien, når Barcelona og Real Madrid krydser klinger, men det er vand ved siden af Old Firm.

Celtic er en klub for katolikkerne med stærke rødder til Irland, mens Glasgow Rangers repræsenterer protestanterne, og derfor spiller historien og konflikten mellem netop katolikkerne og protestanterne en afgørende rolle i netop dette derby, hvilket også afspejler sig i den elektriske atmosfære, der omgiver stadion, når Celtic og Rangers støder sammen.

I 2012 måtte Glasgow Rangers dog modvilligt begære konkurs og bygge op nedefra i de lavere divisioner. De er dog kun én oprykning fra at være med i Skotlands fineste fodboldselskab igen, og det glæder utvivlsomt både Celtic- og Rangers-fans, der har savnet Old Firm. 

Celtic fans after losing against AC Milan in their UEFA Champions League first knockout round second leg soccer match at the San Siro stadium, Milan, Italy, Wednesday March 7, 2007. Kaka scored in the third minute of extra time Wednesday to give AC Milan a 1-0 win over Celtic and a spot in the quarterfinals of the Champions League for the fifth year in a row. (AP Photo/ Andrew Milligan, pa) ** UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE **

Andre læser også:

Top 10: De mest loyale klubspillere i fodboldhistorien

Top 10: De bedste fodboldcitater

INGEN KOMMENTARER