Amnesty om Qatars stadionbyggeri: Et levende mareridt

Amnesty om Qatars stadionbyggeri: Et levende mareridt

1322
0
DEL

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International skriver i en ny rapport at VM i fodbold i 2022 bygges på misbrug af migrantarbejdere. DBU mener at FIFA’s nye præsident skal reagere.

Ifølge Amnesty Internationals nye rapport er der tale om flere måneder, hvor medarbejderne ikke har fået løn, inddraget deres pas og er blevet indlogeret i teltlejre.

Det er vilkårene for flere tusinde migrantarbejdere, når der skal bygges fodboldstadions i Qatar, som skal stå klar til VM i 2022. Amnesty kritiserer FIFA for ikke at gribe ind:

– Misbruget af migrantarbejdere er en samvittighedsplet på verdensfodbolden. For spillere og fans er et VM-stadion et sted for drømme. For nogle af de arbejdere, vi talte med, er det et levende mareridt. Trods fem års løfter har FIFA fuldstændig fejlet i at forhindre verdensmesterskabet i at blive bygget på misbrug af menneskerettigheder, siger Salil Shetty, generalsekretær for Amnesty International.

Læs også: Nykåret FIFA-præsident lover bedre tider: Alle vil blive stolte over FIFA 

DBU’s bestyrelsesformand Jesper Møller kan ikke love, at Qatar bliver frataget værtsskabet efter de nye afsløringer, men tager selvfølgelig afstand fra situationen:

– Jeg tager selvfølgelig de her anklager meget seriøst. Men nu kræver det, at vi selv undersøger sagen. Derfor har vi planlagt en tur til november, hvor DBU sammen med fem andre fodboldforbund i Norden (Island, Færøerne, Norge, Sverige og Finland) tager til Qatar. Her er planen, at vi både skal besøge stadions, men også en række NGO’er i landet og selvfølgelig også fodboldforbundet i Qatar, siger Jesper Møller til Jyllands-Posten.

Jesper Møller vil tage sagen op ved den kommende FIFA-kongres i næste måned og forventer at præsidenten Gianni Infantino vil reagere på situationen. Han påpeger dog, at der kan forekomme uenigheder i sagen:

– Det er vigtigt at huske på, at der i FIFA-kongressen er flere lande, der slet ikke er på bølgelængde med os i forhold til det her spørgsmål. Og hvis nu VM i 2022 ikke skal være i Qatar, hvor skal det så være? Alternativet er jo ukendt, og man ved jo ikke om det er bedre.

VM i Qatar bliver den 22. udgave af VM. Værtsnationen blev udpegeti 2010. de øvrige kandidater var Japan, Australien, USA og Sydkorea.

INGEN KOMMENTARER