Joga Burrito 2:3

Joga Burrito 2:3

3596
0
DEL

(Gentrykt d. 10/4-2016 – oprindeligt bragt d. 22/10-2015)

I sidste uge kunne i læse om Ronaldo de Lima, også kaldet ’Il Fenomeno’ eller ’Tykke Ronaldo’. En angriber, der terroriserede Fodboldeuropa i ca. 10 år, før han senere hen i sin karriere blev ramt af problemer med overvægt og skader.

Han var brasilianer, og han er bestemt ikke den eneste brasilianer, der er blevet ramt af vægtproblener, og jeg vil nu fortsætte med serien Joga Burrito, hvor vi i dag skal kigge på en af de teknisk mest begavede spillere nogensinde.Ronaldinho

Med et tandsæt, man aldrig glemmer, og som han i øvrigt aldrig lagde skjul på, da han ofte smilede på banen, rejste denne mand nærmest alene et hold, som vi i dag kender som et af de meste dominerende i Europa, og det er de blevet, fordi han kom til. Så langt vil jeg simpelthen gå.

Ronaldinho ’Gaucho’

Ronaldo de Assis Moreira blev født den 21. marts 1980 i Porto Alegre, Brasilien.

Allerede som en ung knægt begyndte Ronaldinho at vise sin genialitet på fodboldbanen, og han fik tilnavnet Ronaldinho, som betyder ’Lille Ronaldo’, fordi han ofte var en af de allermindste på holdet.

En lokal historie fortæller om engang, da Ronaldinho var 13 år gammel,  da hans hold vinder en kamp mod et andet lokalt hold 23-0, hvor Ronaldinho scorer alle 23 mål. Der begyndte det at gå op for folk, hvor dygtig han var på en fodboldbane.

18 år gammel fik han sin debut for det brasilianske hold Grêmio i Copa Libertadores, der også er kendt som den sydamerikanske Champions League. Her tørnede han ud indtil år 2001, hvor den franske hovedstad kaldte på ham, og PSG skulle sidenhen sørge for, at hele Europa ville kende Ronaldinho ’Gaucho’.

Det parisiske natteliv

Allerede i sin første sæson gjorde Ronaldinho et godt indtryk. Han havde et utroligt drive og flow med bolden, han vidste hvor målet stod, og så kunne han sparke frispark med de bedste i Europa. Han imponerede mange i Paris med sine glimt af absolut europæisk topklasse, men han formåede også at skuffe den måske vigtigste person, træneren Luis Fernández.

GERMANY SOCCER CONFEDERATIONS CUPFernández hævdede, at Ronaldinho havde en større interesse for det franske natteliv, end han havde for at spille fodbold på højt plan. Dette kan nok tilskrives, at hans talent var så enormt, at det ikke krævede, at han fokuserede 100 % på sin fodbold, fordi det simpelthen bare ikke krævede 100 % fra ham at spille med på højeste niveau. Det skulle senere hen vise sig, at interessen for andre ting end livet som professionel fodboldspiller ville dræbe hans karriere.

Rijkaard kalder

Efter en skuffende 02/03-sæson for det parisiske mandskab, hvor han som sagt viste glimt af genialitet i trøje nr. 10, proklamerede Ronaldinho, at nu ville han videre. Det kom officielt af, at PSG nok engang havde fejlet i at kvalificere sig til Europa, men det kan sikkert også tilskrives, at han og Luis Fernández havde fået nok af hinanden.

På trods af en meget svingende form hos Ronaldinho havde den dengang 23-årige brasilianer dog vist nok til, at de europæiske storklubber var efter ham og hans driblinger. Som vi nok alle ved, blev det Frank Rijkaard og ’Blaugrana’ fra Katalonien, der løb med ’Gauchos’ underskrift, hvilket ændrede Barcelonas skæbne.

Skabelsen af et dynasti

På trods af en trup, der havde navne som Cocu, Riquelme, Xavi, Puyol, De Boer og
Kluivert, var FC Barcelona havnet på en noget skuffende 6. plads i sæsonen 2002/03, og derfor var der brug for noget nyt og inspirerende til et lidt aldrende hold. Og han hed Ronaldinho.

RonaldinhoFor at illustrere, hvor meget Ronaldinho betød for Barcelona, kan man blot se på hans første sæson. Han var her skadet den første halvdel, og katalanerne rodede rundt omkring nr. 12 i ligaen midtvejs gennem sæsonen. Men så kom Ronaldinho tilbage, bragede 15 kasser ind, og pludselig sluttede Barcelona som 2’er og havde kvalificeret sig til det forjættede land, Champions League.

De følgende tre sæsoner for Ronaldinho er svære at opsummere kort, men jeg vil prøve således:

–       2 x La Liga titler

–       2 x Supercopa de Espana titler

–       Uefa Champions League titel

–       2 x FIFA World Player of The Year

–       Ballon d’Or

Han var ubestridt verdens bedste fodboldspiller i denne tid, og samtidig var han også den mest underholdende. Man sad konstant med tanken ’Hvad finder han nu på?’, når han fik bolden i fødderne. Og nogle gange ikke engang når han fik den i fødderne; bedst eksemplificeret ved hans aflevering med ryggen (ja, han gjorde det før Ronaldo.)

Nedturen

RonaldinhoRonaldinho havde fra 2004-2007 formået at holde sig nogenlunde skadesfri, og han havde især vist professionalisme i forhold til sin fodbold. Men fortidens spøgelser med byture og andre fristelser viste igen sit grimme ansigt, og Ronaldinho begyndte at miste sin gudeagtige status i fodboldverdenen.

Det resulterede i, at Ronaldinho som 27-28-årig måske allerede havde toppetniveaumæssigt, hvor de fleste mener, at netop denne alder er en fodboldspillers bedste. Men tilsyneladende ikke i Ronaldinhos tilfælde.

Spain Soccer Champions LeagueSenere meldte Barcelonas præsident Laporte, at Ronaldinho nok havde brug for en ny
klub for at kickstarte sin karriere igen. Som sagt så gjort, og Ronaldiho skiftede den sommer til de rød-stribede fra Giuseppe Meazza, nemlig AC Milan. Det passede også Barcelona fint, fordi en ny mand stod i kulissen og var klar til at overtage rollen som holdets absolutte stjerne. Blot en argentisk knøs på 170 cm ved navn Lionel Messi

Et turbulent ophold på tre sæsoner bød både på et niveau, der kunne minde om den gamle Ronaldinho i 09/10-sæsonen, men ellers viste resten af tiden hos AC Milan sig at være en endnu større understregning af, at den gudsbenådede fodboldspiller faktisk kun havde været rigtig god i tre sæsoner.

Legendestatus trods alt

Overvægt og en fortsat hang til byture har de seneste fire år kastet legenden rundt til Flamengo og Atlético Mineiro i Brasilien, Querétaro i Mexico og senest Fluminese i Brasilien igen, hvor han kun fik ni kampe, inden de blev enige om at gå hver til sit. Mange har undret sig over, at han ikke vendte tilbage til barndomsklubben Grêmio, men det vil lade sig stå hen i det uvisse.

POLFOTO_10830520

Lige før kaldte jeg Ronaldinho for en legende, og det vil måske for mange være lidt voldsomt grundet hans korte ‘run’ på absolut topplan. Men jeg tror, at mange vil give mig ret i, at i 00’erne var der ingen mere spændende fodboldspiller at kigge på end Ronaldinho ’Gaucho’, og derfor er han en legende for mig.

INGEN KOMMENTARER