Ronaldinhos biografi

Ronaldinhos biografi

796
0
DEL
Ronaldinho for Brasilien

Ronaldinho huskes især for sin tid i FC Barcelona og på det brasilianske landshold. Læs Ronaldinhos biografi og bliv klogere på den brasilianske troldmand.

Fakta

Fulde navn: Ronaldo de Assis Moreira
Øgenavn: Ronaldinho, Dinho, “O Bruxo” (Troldmanden)
Position: Venstre wing, Offensiv midtbane
Højde: 179 cm.
Nationalitet: Brasilien
Fødselsdato: 21/03/1980

Det er ikke mange fodboldspillere, der for evigt vil være i hjertet og huskes af den almene fodboldelsker. Der skal en ekstraordinær, iøjnefaldende og unik udstråling til. Netop sådan en karisma havde den brasilianske fodboldkreatør, Ronaldinho.

Brasilianeren blev et unikum og udskilte sig fra majoriteten gennem sin legende tilgang, tekniske finesse og grænseløse kreativitet på fodboldbanen. I det følgende kan du få et dybdegående indblik i, hvem Ronaldinho egentlig var, og hvordan han endte med at beundre fodboldverdenen.

Opvækst

Fodbolden agerer pusterum i en svær start på livet

En forårsdag i 1980 i slutningen af marts-måned, kom Ronaldo de Assis Moreira til verden i den brasilianske by, Porto Alegre. Han voksede op i et af byens farligste kvarterer, og fik heraf også en barsk barndom. Blot otte år inde i hans liv døde Ronaldinhos elskede far, João de Assis Moreira, på tragisk vis efter en hovedskade og efterfølgende drukneulykke i en swimmingpool.

Ronaldinho idoliserede faderen meget, og hans væremåde, tilgang til livet og fodboldforståelse var et stort forbillede for den unge søn, hvilket derfor også gjorde savnet endnu større. Senere i februar 2005 skulle Ronaldinho sammen med den brasilianske danser, Janaina Mendes, få en søn, der netop blev opkaldt efter faderen, João.

Storebroderen, Roberto de Assis, der sidenhen skulle blive Ronaldinhos fodboldagent, måtte kvitte fodbolden i den lokale klub, Gremio, for at varetage familiens ve og vel pga. den føromtalte død til faderen. Ronaldinhos søster, Deisi de Assis Moreira, skulle senere blive Ronaldinhos pressekoordinator.

Flair for fodboldspillet i ungdomsårene

Den fodboldglade unge knægt fandt sin første kærlighed til fodbolden gennem futsal og strandfodbold. Især futsal-spillets tekniske facetter fik gjort indpas i den unge brasilianers spillestil og ageren på grønsværen, hvor især rul under fodsålen blev en signatur-dribling for Ronaldinho. Han fik hurtigt kælenavnet, Ronaldinho, grundet hans lille statur, finurlige driblinger og hurtige tankegang.

Ronaldinhos sparketeknik og færdigheder på bolden blev for første gang øjensynligt i en alder af 13, da han scorede ufattelige 23 mål i én kamp. Senere formåede han også at føre det brasilianske U17-landshold til VM-trofæet i Egypten, hvortil han samtidig blev kåret til turneringens bedste spiller. En sådan præstation gjorde Ronaldinho berettiget til at få en masse opmærksomhed udenlands, hvor især den europæiske fodboldverden havde spærret øjnene op for den brasilianske tekniker.

Klubkarrieren

En langvarig klubkarriere indledes i den lokale klub

Fodboldverdenen blev hurtigt indtaget af den fremadstormende Ronaldinho, der allerede i 1998 skrev sin første kontrakt for den lokale fodboldklub, Gremio, hvor han senere som blot 17-årig debuterede i Copa Libertadores. Det efterfølgende år scorede han imponerende 22 mål i 47 kampe, hvilket tiltrak opmærksomhed fra selv de største europæiske klubber.

Konkret var Arsenal efter sigende yderst tæt på at sikre brasilianerens underskrift, men formaliteterne og papirarbejdet gjorde, at handlen gik i vasken. Hovedårsagen skulle findes i, at Ronaldinho ikke på daværende tidspunkt havde tilstrækkeligt med internationale kampe, hvilket gjorde ham ude i stand til at få arbejdstilladelse og skifte til Europa.

Efter flere internationale kampe for det brasilianske landshold, bed Paris Saint-Germain på krogen i 2001, da de snuppede det brasilianske stjernefrø på en fem-årig kontrakt. Selvom den første sæson gik udmærket med 13 kasser og 7 assists i 40 kampe, så var den daværende PSG-træner, Luis Fernandez, utilfreds med Ronaldinhos mangel på engagement.

Den franske hovedstadsklub kunne året efter løfte pokalen i pokalturneringen, men formåede ikke at vinde mesterskabet, hvilket fratog Ronaldinho og resten af PSG-mandskabet chancen for deltagelse i en europæisk turnering. Derfor afsøgte Ronaldinho nye græsgange, hvilket skulle blive i Spanien.

Et brasiliansk unikum på den europæiske fodboldscene

Ronaldinho i FC Barcelona

I 2003 kunne FC Barcelona tilbyde Ronaldinho en fem-årig aftale, der blev indledt med et køb på 32,25 millioner euro af brasilianeren. Den catalanske storklub overbød mægtige Manchester United, og den spanske klub skulle vise sig at være et godt match. For Ronaldinho bidrog i sin Barcelona-karriere med hele 94 scoringer og 70 assists i 207 kampe.

Efter at have vundet La Liga det første år i 2003 og FIFA Player of the Year i 2004, var Ronaldinho på sit højeste niveau i 2005/06-sæsonen, hvor han var intet mindre end formidabel. Foruden FC Barcelonas La Liga-titel og første Champions League-titel i 14 år, var Ronaldinhos bidrag væsentligt, da det lød på hele 26 fuldtræffere i denne sæson.

Dette etablerede Ronaldinho som en af de bedste spillere i datidens fodboldverden, hvilket fortjent kulminerede i modtagelsen af Ballon d’Or-prisen i 2006.

Brasilianerens sidste år i den catalanske klub blev mindre godt, da Ronaldinho var meget skadesplaget, samtidig med at spillere som Lionel Messi begyndte at røre gevaldigt på sig.

Trods Ronaldinhos mindre gode sidste år i den spanske kongeklub, nåede Dinho at score hele 94 kasser og lave 70 assists i 207 kampe for FC Barcelona. Brasilianeren oplevede en værdig afsked i 2008 inden næste stop skulle blive i støvlelandet, Italien.

Ronaldinho i AC Milan

Den italienske storklub, AC Milan, og cheftræner, Carlo Ancelotti, skulle få sig noget af en brasiliansk assistmager i den efterfølgende 2009/10-sæson. Ronaldinho lagde nemlig op til scoring hele 18 gange i Serie A, mens han selv stod for 12 fuldtræffere.

Dinho nåede aldrig helt sit topniveau i de 95 kampe, det blev til i Milan-trøjen. Milano-klubben skulle faktisk vise sig at være Ronaldinhos sidste optræden på den europæiske scene, eftersom han i januar 2011 valgte at skifte det europæiske kontinent ud med det sydamerikanske kontinent.

Karrierens efterår tilbringes på det sydamerikanske kontinent – dog med futsal som fortsat hobby

Skiftet til den brasilianske klub, Flamengo, passede perfekt til Ronaldinho, der som 30-årig befandt sig i sin karrieres efterår. Grundlaget for Ronaldinhos hjemvenden til Brasilien var især møntet på at spille kontinuerligt godt, og deraf komme med til VM-slutrunden på hjemmebane i 2014.

Begge dele lykkedes dog ikke for den tekniske dribler, der efter blot halvandet år skiftede til Atlético Mineiro, som han dog i 2013 førte til klubbens første Copa Libertadores-trofæ nogensinde.

Et par år senere tog Ronaldinho igen et hold på skuldrene, da han i 2015 førte den mexicanske klub, Querétaro FC, til playoff-finalerne. Dinho elskede livet og menneskene i Mexico, hvorfor denne tid var fortryllende for ham udenfor banen.

Brasilianerens forkærlighed for futsal kom i sommeren 2016 til udtryk, da han spillede for Goa 5’s futsalhold i Indien. Futsalholdet inkluderede storslåede spillere som United-legenderne Ryan Giggs og Paul Scholes, mens også Michel Salgado, Hernan Crespo og den brasilianske futsalspiller, Falcao, deltog.

Efter to kampe forlod Ronaldinho dog turneringen for at være ambassadør for De Paralympiske Lege i Rio de Janeiro. Sideløbende med fodbolden spillede Ronaldinho i 2017 for indiske Delhi Dragons, som han scorede 16 mål for i otte opgør.

Men vendes blikket atter mod hans fodboldkarrieres efterår, så kan man pointere, at Ronaldinhos sidste klub skulle vise sig at blive i hjemlandet Brasilien. For Dinho skiftede om sommeren i 2015 til brasilianske Fluminense.

Ronaldinho i Fluminense

Opholdet skulle dog vise sig at blive kortvarigt, eftersom klubben og Dinho selv i gensidig enighed kom frem til, at det bedste ville være at ophæve kontrakten blot to måneder efter ankomsten.

Den brasilianske offensivspiller lagde dog først formelt sine støvler på hylden d. 16. januar 2018 efter utallige år med fodsål, finter og frispark på den europæiske og sydamerikanske fodboldscene.

Landsholdskarrieren

En landsholdskarriere med store bedrifter og mindre skuffelser

Ronaldinho for Brasilien

I et overordnet perspektiv indeholdt Ronaldinhos landsholdskarriere for Brasilien enorme opture og storslåede præstationer, men samtidig blev hans sidste år i den gule landsholdstrøje plaget af mindre bump på vejen.

Som en klar optur formåede Ronaldinho i 1997 at føre det brasilianske U17-landshold til VM-trofæet i Egypten, hvortil han samtidig blev kåret til turneringens bedste spiller. Denne præstation lagde grundstenen til Ronaldinhos senere anerkendelse som en storslået spiller for det brasilianske landshold.

Uden tanke på hvad Ronaldinho selv ville blive til, var hans forbilleder dengang legendariske brasilianere som Pelé, Rivaldo og Ronaldo. Som blot 19-årig skulle Ronaldinho komme til at spille i angrebet sammen med de to sidstnævnte.

For en juni-dag i 1999 fik Ronaldinho seniordebut for det brasilianske landshold i en venskabskamp mod Letland. Senere samme år ville Brasilien løfte Copa America-trofæet, mens Ronaldinho senere i 1999 blev topscorer i Confederations Cup, hvor Brasilien tog sølvmedalje efter et 4-3-nederlag til Mexico i finalen.

Ronaldinhos topscorer-titel og fremragende præstation i 1999, skulle blot blive en lille smagsprøve for hans kunnen. For til VM i Korea og Japan i 2002 spillede Ronaldinho formidabelt i samspil med Ronaldo og Rivaldo, og den yngste i angrebstrioen formåede at score to mål i fem kampe.

Med afgørende aktioner i kvartfinalen mod England og i finalesejren mod Tyskland, kunne Ronaldinho og det resterende brasilianske landshold løfte landets femte VM-trofæ. Ronaldinho fulgte den fremragende præstation i 2002 op med en lige så unik triumf i 2005, hvor han var i storspillende humør, og heraf førte det sydamerikanske land til deres anden Confederations Cup-titel.

Såvel Ronaldinhos som Brasiliens præstationer gav international anerkendelse, hvilket ses manifesteret i Nikes udnævnelse af Brasiliens spillestil som “Joga Bonito” i 2006 forud for det forestående VM. Året forinden havde Ronaldinho i samarbejde med Nike, lavet en viral YouTube-video, hvor han på imponerende vis jonglerede med bolden og derefter skød den op på overliggeren flere gange i træk, imens han bar en guldbelagt Nike-støvle.

Centreres blikket igen om VM-holdet i 2006, der forinden slutrunden var bookmakernes favorit, faldt det dog med et brag, hvor Ronaldinho og co. blev sendt hjem med et kvartfinale-nederlag til franske “Les Bleus”.

Den brasilianske storhedstid skulle aldrig blive den samme igen under Ronaldinhos ledelse. Heraf blev det eneste højdepunkt for Ronaldinho, da han som anfører i 2008 ledte det brasilianske landshold til en bronzemedalje ved OL i Beijing.

Mindre ridser i lakken kom i Ronaldinhos karrieres efterår, da han både i 2010 og 2014 blev udeladt fra den brasilianske VM-trup, hvorfor en aldrende Ronaldinho altså glippede VM på hjemmebane i 2014.

Til trods for den mere dunkle afslutning på Ronaldinhos landsholdskarriere, kan han se tilbage på en mangeårig landsholdstjeneste med 33 mål i 97 landskampe for Brasilien.

Siden de spæde landsholdsår, begyndende med debuten i juni i 1999, har Ronaldinho belært fodboldverdenen i utallige fodboldkundskaber, såsom hans vidunderlige, tekniske fodbold og kreative spillelyst.

Godt 14 år efter debuten sagde Ronaldinho farvel til det brasilianske landshold, da han d. 25. april 2013 bar anførerbindet og førte sit hold til 2-2 i en hjemmekamp mod Chile. Grundet brasilianerens bedrifter på grønsværen, blev han efter karrierestoppet i 2015 indlemmet i Brazilian Football Museum Hall of Fame.

Tiden efter fodbolden

Et liv efter fodbolden på både godt og ondt – alt fra anholdelse til anerkendelse

Ronaldinho efter fodboldkarrieren

Ronaldinho pådrog sig ikke blot opmærksomhed på grønsværen med en fodbold ved hans fødder, men har efter karrierestoppet også udmærket sig i den almene offentlighed.

I midten af 2019 kom den britiske presse med en historie om, at Ronaldinho angiveligt skulle have fået beslaglagt 57 ejendomme samtidig med, at hans brasilianske og spanske pas blev konfiskeret. Årsagen skulle findes i, at den tidligere brasilianske fodboldstjerne ikke havde betalt diverse skatter og bøder. Senere i marts 2020 blev den 39-årige brasilianer afhørt og senere varetægtsfængslet af politiet i Paraguay.

Grunden til anholdelsen og fængslingen var, at han havde anvendt et falsk pas for at komme fra det sydamerikanske land og videre til den brasilianske hovedstad, Rio de Janeiro. Både Ronaldinho selv og broderen, Roberto, blev tilbageholdt i den paraguayske varetægt for omtrent 5 måneder. I fængslingens periode kunne det brasilianske fodboldkoryfæ ikke helt slippe lysten til fodboldspillet.

Ronaldinho deltog nemlig i en organiseret futsalturnering arrangeret i fængslet. Her bidrog hans mange mål til, at hans hold vandt turneringen. En sådan historie er i realiteten meget definerbart for den brasilianske kreatør, der gennem sine mange år formåede at finde det positive i alt med et smil på læben, og oftest med en fodbold ved sin side.

Gennem en mangeårig karriere i fodboldbranchen, har Ronaldinho gjort sit eftermæle til et af de mest respekterede af slagsen. Ronaldinho var en gave til fodboldspillet og formåede at være trendsættende på flere forskellige fronter.

Brasilianerens kreative tilgang til spillet medførte, at han blandt andet introducerede hidtil usete driblinger, mens også “knuckle ball”-sparket og “elastico”-finten var en fast del af repertoiret.

Fodboldverdenens stadige beundring ses i særdeleshed også gennem hans smil og unikke fodboldglæde, der til hver en tid vil forblive hans varemærke. Rent resultatmæssigt vil Ronaldinho også være en bestanddel af fodboldens største, eftersom han blandt andet er en af de eneste, der har formået at vinde VM, Champions League og Ballon d’Or. Derfor vil Ronaldinhos fodboldmæssige bedrifter og personlige karisma for altid være grundlag til, at Ronaldinho for altid vil være en del af fodboldens kongerække.

Karrieren i tal

Ungdomskarrieren:

1996-1998 – Gremio

Seniorkarrieren:

1998-2001 – Gremio FBPA
2001-2003 – Paris Saint-Germain
2003-2008 – FC Barcelona
2008-2011 – AC Milan
2011-2012 – Flamengo
2012-2014 – Atletico Mineiro
2014-2015 – Querétaro F.C.
2015–2018 – Fluminense FC

Landsholdskarrieren:

1996-2018 – Brasiliens A-landshold

Ronaldinhos sociale medier:

Fotos: Shutterstock

INGEN KOMMENTARER