Velkommen til Tysklands fodboldhovedstad

Velkommen til Tysklands fodboldhovedstad

3402
0
DEL

”Willkommen in der Fußballhauptstadt”. Et brand som det tyske storhold, Borussia Dortmund, har slået sig heftigt op på, og samtidig en titel som man har levet op til igennem en længere årrække med flot spil, gode resultater og fyldte tribuner.

De fleste tænker nok først og fremmest på Bayern München, når snakken falder på Tysklands fodboldhovedstad. Det skyldes naturligvis, at Bayern igen i år ser ud til at tage mesterskabet med hjem til Sydtyskland i overlegen stil, på trods af kun 5 point ned til netop Dortmund. Det er dog ikke udelukkende resultater som afgør, hvilken klub der oplever størst interesse.

Dortmund er en by som udelukkende lever og ånder for byens fodboldhold. Det fornemmer man straks, uanset om man har været på stadion eller blot følger med på tv. Overalt på gader og stræder ses klubbens logo, som med stolthed vises frem i offentligheden – kampdag eller ej. ALT handler om fodbold. Det er ikke tilfældigt at Signal Iduna Park oftest har udsolgt samtlige 81.359 billetter, hvilket gør det til det største stadion i Tyskland. Derudover er det også det stadion i Tyskland med den højeste belægningsprocent. På kampdage ser man også typisk en del fans, som desperat søger billetter via papskilte på gaden ned mod stadion. Der er med andre ord rift om billetterne for at komme ind og opleve den imponerende kulisse på tætteste hold.

God fodbold, fyldt stadion og fantastisk stemning. What’s not to like?

Flere interessante fællesnævnere mellem Dortmund og Liverpool

Netop denne kulisse bliver helt ekstatisk torsdag aften, når Liverpool FC gæster Borussia Dortmund i en af Europa Leagues kvartfinaler. To klubber med flere fællesnævnere. For det første vender den nuværende Liverpool manager, Jürgen Klopp, hjem til sin gamle klub i Dortmund. En klub, som han formåede at føre helt til tops i både tysk og europæisk fodbold. Han blev på mange måder en kultfigur og et symbol på Borussia Dortmunds rejse tilbage til fordums styrke i 90’erne. Han var en sympatisk træner på sidelinjen, men også i bybilledet, hvor der stadig hænger billeder af ham på diverse restauranter og beværtninger. Den karismatiske tysker er stadig elsket i Dortmund på trods af hans afsked sidste sæson og han vil uden tvivl blive modtaget af en stående ovation, som kan mærkes helt hjemme i stuerne.

Liverpool's manager Juergen Klopp arrives at the Dortmund stadium to a press conference prior the Europa League quarterfinal soccer match between Borussia Dortmund and Liverpool FC in Dortmund, Germany, Wednesday, April 6, 2016. (AP Photo/Martin Meissner)

You’ll never walk alone

En anden ting de to klubber har tilfælles er naturligvis den ikoniske sang ’You’ll never walk alone’. En sang som hovedsageligt er blevet synonym med specielt Liverpool, men der bliver i allerhøjeste grad også skrålet med i Dortmund. Når de to klubber mødes de kommende torsdage vil det helt sikkert fremkalde gåsehud hos langt de fleste, når de fyldte tribuner synger for fuld kraft.

I weekenden tog Dortmund imod Werder Bremen og også her var det til at mærke, at ’You’ll never walk alone’ fik lidt ekstra gas end den plejede. Det var næsten som om, at sangstemmerne var til generalprøve forud for mødet med Liverpool. Det fik i hvert fald hårene til at rejse sig på mine arme.

Når ’You’ll never walk alone’ bliver sunget af lungers fulde kraft på tribunen mærker man virkelig sammenholdet og fællesskabet i klubben. Dette gjorde sig specielt gældende fornyeligt, da en Dortmund tilhænger, Mehmet Kubasik, tragisk gik bort efter et hjertestop under kampen d. 13. marts 2016 mod Mainz. Efter slutfløjtet sang fans af både Dortmund og Mainz ’You’ll never walk alone’ til ære for den afdøde Dortmund fan. Dette blev i øvrigt også markeret med et banner fra de aktive fangrupper i weekendens opgør mod Werder Bremen på ’Die Gelbe Wand’. Knap så sørgeligt bliver det næppe torsdag aften, når Dortmund og Liverpool fans går sammen i et fælleskor.

To ens fodboldkulturer

En sidste fællesnævner der er værd at nævne mellem Dortmund og Liverpool, er naturligvis fodboldkulturen, som i min optik har visse fællestræk. Begge klubber befinder sig i et industriområde, henholdsvis Ruhr distriktet og Merseyside. Det betyder, at begge klubber er det man vel sagtens kan klassificere som et par arbejderklubber. Af den grund har man en helt anden tilgang til fodbolden end så mange andre storklubber rundt omkring i Europa. Fodbold betyder alt og det samler byen om et fællesforetagende. Noget som alle i byen kan snakke med på og vil være en del af. For mange fans betyder det, at man konstant planlægger og budgetterer ud fra klubbernes kampprogram. Fodbold kommer altid i første række og resten må så komme derefter. Ligegyldigt hvor holdet spiller henne i midtugen eller weekenden, så forsøger man at få billet. Også selvom det måske koster en julegave mindre under træet. Sådan er det bare.

Liverpool fans hold up scarves before the English League Cup final soccer match between Liverpool and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, Feb. 28, 2016. (AP Photo/Tim Ireland)

Status forud for kampen

I forhold til kampen ligner Borussia Dortmund en lille favorit til at sikre sig videre avancement i Europa League. Dog skal man næppe tage fejl af et Liverpool mandskab med Klopp bag roret. En mand som kender spillerne og mekanismerne i Dortmund bedre end de fleste. Ikke desto mindre har Thomas Tuchel, som overtog efter Jürgen Klopp, formået at få de sortgule til at sprudle på ny ovenpå en lidt skuffende sæson sidste år. Man har sågar ikke tabt én eneste kamp i 2016, hvor kun Hertha Berlin og Bayern München har evnet at få uafgjort. Derudover har man allerede sikret sig en billet til det forjættede land, Champions League, da 3. pladsen i Bundesligaen som minimum er sikret. En lille sjov detalje er, at den velkendte Champions League hymne blev afspillet på Signal Iduna Park efter 3-2 sejren over Werder Bremen i weekenden. Det er i øvrigt 7. år i træk at Borussia Dortmund deltager i et europæisk gruppespil, heraf 5 i Champions League.

Dortmund's players celebrate with their fans after the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Bayer Leverkusen in Dortmund, Germany, Sunday, Sept. 20, 2015. Dortmund defeated Leverkusen with 3-0. (AP Photo/Martin Meissner)

Til sidst er det værd at nævne, at Dortmund møder ærkerivalerne fra Schalke 04 på søndag. En kamp jeg kraftigt vil anbefale at følge med i. Opgørene mod Schalke er det største derby i Tyskland, og blandt de største i Europa. Disse opgør betyder alverden for de mange tusinde fans der følger klubben i tykt og tyndt og der vil uden tvivl ikke blive taget let på det, selvom man har to opgør mod Liverpool at se frem til.

Der er på alle mulige måder lagt op til et par spændende opgør mellem Dortmund og Liverpool, som velsagtens havde pyntet på en Champions League turnering. De må dog nøjes med at tilføje lidt krydderi til en halvkedelig Europa League turnering, hvor den samlede vinder af opgørene står med gode muligheder for at tage pokalen med hjem fra Basel.

INGEN KOMMENTARER