Joga Burrito 1:3

Joga Burrito 1:3

4968
4
DEL

(Gentrykt d. 5/4-2016 – oprindeligt bragt d. 12/10-2015)

Hvis jeg spurgte dig, hvilket land der har produceret de største fodboldstjerner gennem tiderne, hvad ville du så svare? Nogle ville måske sige Tyskland, nogle ville måske sige England eller noget helt tredje.

Men der er kun et svar for mig, og det er Brasilien.
Brasilien har nærmest altid haft de største spillere. Fra Pelé til Zico, Romario, Ronaldo – og nu Neymar – har de sydamerikanske ekvilibrister benovet og imponeret hele verden med deres fodboldkundskaber.

De brasilianske stjerner er symbolet på den smukke og inspirerende fodbold, som fødes på Copa Cabana og andre strande i det skønne tropeland. Her render unge knægte rundt og drømmer om at komme til Europa for at udleve deres drømme, spille for de store klubber og måske en dag bære den gule og blå uniform som en del af det berømte ’Seleção’(groft oversat til ’De Udvalgte’).

Men for nogle spillere kan livet som professionel fodboldspiller være udfordrende pga. den rigdom, der følger med. For mange byture og for dårlig kost har sat sit præg på op til flere spilleres karrierer, og det er især gået udover de brasilianske.

I en serie af tre indlæg vil jeg fortælle om tre forskellige spillere, der har haft sine problemer med vægten, hvor der i sidste ende måske har været mere burrito end bonito i deres spil.

Ronaldo ”Il Fenomeno”

Nogle ville måske kalde ham den bedste 9’er gennem de sidste 20 år, hvilket er lidt af en helgardering, for jeg ville selv sige, at han var en af de bedste nogensinde.

Navnet er Ronaldo Luís Nazário de Lima. For mig er han ’Den originale Ronaldo’, men for andre er han måske ’Den tykke Ronaldo’.

Det klareste minde, jeg har om denne boldkunstner, er hans præstationer under VM i 2002. Jeg sad klistret til skærmen, hver gang Brasilien spillede. Herunder e
r to eksempler, der viser, hvorfor Ronaldo var lidt bedre end alle de andre:

Ronaldo1. I semi-finalen mod Tyrkiet scorede han på en såkaldt ”tåhyler”, som jeg ellers lige havde lært til fodboldtræningen, at jeg absolut ikke måtte bruge.

2. Han formåede at gøre en frisure, der bestod i at være skaldet – bortset fra en barberet trekant i panden – populær, blot fordi han var så genial på en fodboldbane. Det siger alt for mig.

Men hver gang jeg så ham spille, hvilket kun var i hans tid under og efter VM 2002, kunne jeg ikke lade vær med at tænke på noget.

Han var altid lidt rundere end de andre spillere…

Turen går til Europa

Bare 17 år gammel blev han hentet til Europa af danske Frank Arnesen, som på det tidspunkt var sportsdirektør i PSV Eindhoven. Ronaldo havde sæsonen forinden taget den brasilianske liga med storm for holdet Cruzeiro, og han fulgte op med 42 ligamål i 46 kampe for det hollandske storhold.

Det skal lige siges, at 30 af de mål scorede han i sin første sæson, inden han rendte ind i en skade i sæson nummer to, hvor han så kun scorede 12 mål i 13 kampe.

Han havde alt det, som den fuldendte og komplette angriber skulle have. Et fuldstændig eminent touch på bolden, en masse fart og farlige afslutninger. Det gik selvfølgelig ikke uset hen, og giganterne fra Barcelona kom på banen.

Her spillede han kun én enkelt sæson, men han formåede at lave 34 basser på 37 kampe, hvilket gjorde, at Internazionale i Milano hev den helt store pengepung frem og gjorde ham til verdens dyreste spiller anno 1997.

Fænomenets skader og ”Galacticos”

I de kommende år tog Ronaldo for alvor Europa med storm, da han i fem år tørnede ud for milaneserne. Men i disse år synes noget at forandre sig. Han rendte ind i et væld af skader, og der kan være flere forklaringer på dette. Han havde selvfølgelig også været skadet i PSV, men det fortsatte i end noget højere grad.

En forklaring kunne være, at han simpelthen bare var mere disponeret for skader end andre. Men en anden – og ret plausibel forklaring – kan være, at han ikke længere kunne leve den livsstil, han måske havde været vant til.

RonaldoNuvel, han var kun 26, da han forlod Internazionale, men de fleste kan vel nikke genkendende til, at man ikke længere kan, hvad man kunne i sine teenag
edage.

Det har sikkert været en kombination af de to, og man kan sige, at når han nu var mere disponeret, skulle han måske fokusere mere på sin krop, end han gjorde.

På trods af enorme skadesproblemer blev Ronaldo en legende i Inter, og det resulterede i, at giganterne Real Madrid meldte sig interesserede, og verdens bedste angriber, der lige havde imponeret ved VM med hele 8 mål, blev en ”Galactico”.

Legenden om El Gordo

Ronaldo fortsatte sin målform i Real Madrid, men i de sidste to år i det spanske blev det tydeligt, hvordan vægten satte sine spor. Han havde mistet et par skridt, og det, der før gjorde ham så dødgiftig, var forsvundet. Det imponerende antrit var knapt så imponerende mere; der var simpelthen for mange kilo at rykke rundt på.

Han skiftede til AC Milan, hvor vægtproblemerne blev endeligt cementeret, og skandaler begyndte også at ramme ham. F.eks. blev han fanget i en lettere uheldig situation med tre ’kvinder’.

RonaldoHan skiftede i 2009 til Corinthians, og i 2011 sagde han tak for denne gang og sluttede sin professionelle karriere. Kroppen kunne simpelthen ikke mere.
Sidenhen har Ronaldo medvirket i slankeprogrammer, hvor han tabte 12 kilo, op til en velgørenhedskamp for sin gamle holdkammerat Zinedine Zidane.

På trods af de ting, Ronaldo har præsteret, vil jeg sige, at hans legendestatus ligger i, hvor let han kunne få spillet til at se ud, selvom han sjældent var i tip top form. Om man vil kalde ham Il Fenomeno eller El Gordo (Den tykke) gør egentlig ingen forskel for mig, for han vil altid være den fodboldspiller, som jeg har beundret mest.

Læs med i næste uge, hvor vores alle sammens ”Gaucho” vil blive portrætteret, nemlig publikumsfavoritten Ronaldinho.

4 KOMMENTARER

 1. Super artikel, selvom jeg dog ikke er helt enig med dig i, at Brasilien har leveret flest af de største spillere.
  Ser frem til din næste artikel 🙂

 2. Hej Mikkel.
  Tak for din kommentar! Er glad for, at du kunne lide artiklen. Hvis det ikke er Brasilien, hvilket land har så produceret flest af de største spillere?

  Mvh. Frederik

  • Hej Anders.

   Burrito er jo en kendt form for fastfood, så derfor er det blot et lidt skægt ordspil med det kendte brasilianske udtryk “Joga Bonito”

   Mvh. Frederik

Comments are closed.